Anser inte att kommunen gör nog för att minska missbruk

För att få bukt med det ökade missbruket bland unga startar nu ett missbrukarråd för unga. Men den politiska oppositionen i Skellefteå tycker inte att kommunens åtgärder hittills räcker. ”Jag kräver att kommunen vägrar acceptera attitydförändringen i samhället till droger och bemöter den med full motkraft”, sa Micaela Löwenhöök (M) och fick medhåll av flera allianskollegor.

Drogmissbruket minskar inte i Skellefteå trots många insatser.

Drogmissbruket minskar inte i Skellefteå trots många insatser.

Foto: Robin Haldert / TT

Skellefteå kommun2020-10-21 13:43

Det blev en lång debatt om arbetet för att stävja det fortsatt ökande narkotikamissbruket i Skellefteå kommun på tisdagens kommunfullmäktige. Micaela Löwenhöök (M) ville se fler åtgärder för att få bukt med de ökande problemet. Markku Abrahamsson (SD) pekade på att risken för att tidigt hamna i tung kriminalitet och ifrågasatte om åtgärderna fångade dessa individer och om det var framgångsrikt.

undefined
”Knark är bajs – men det har blivit knark är najs”, sa Micaela Löwenhöök (M) på sammanträdet. Hon anser att kommunen måste motverka attitydförändringen i sammhället när det gäller narkotika.

Några konkreta åtgärder föreslogs inte, men Anette Lindgren (M) tryckte bland annat på att man bör jobba med psykisk ohälsa och förebyggande arbete. Charlotta Enqvist (KD) ville se bättre samverkan mellan kommun och region.

Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) listade ett antal åtgärder (se fakta) som görs i dag och påpekade att inte bara socialtjänsten utan att samhället i stort måste samverka och jobba för att förhindra missbruk.

– Det bygger också på jämlikhet i samhället, bostäder och jobb åt alla.

Han ville ta kål på idéer om att socialtjänsten ger missbrukare försörjningsstöd och lägenheter utan villkor i Boliden, Jörn och Lövånger bland annat.

– Det är en felaktig bild att vi finansierar kriminella. Lägenheten är inte tänkta att användas som en cannabishåla. Då faller kontraktet.

undefined
Iosif Karambotis berättade att ungdomarna vistades ute mindre i början av pandemin, men att det nu är precis som tidigare. Men det har tillkommit nya arenor där droger kan förekomma. Det handlar om de upprepade bilträffarna, som Norran rapporterat om, och även hemmafester.

Iosif Karambotis lanserade även nyheten om att ett missbrukarråd för unga ska starta. Detta råd ska följa arbetet för att hjälpa missbrukare och även se vad som behöver utvecklas. 

Individ- och familjeomsorgen ska också förbättra informationen på hemsidan för att det ska bli enklare att söka stöd. 

– Vi gör nog i dagsläget, sa han men öppnade för att detta kan ändras ifall andra behov uppkommer.

Micaela Löwenhöök var inte övertygad.

– Min uppfattning om att det bör finnas en nollvision när det gäller missbruk är visst fortfarande provocerande. Jag hör inte att ni vill göra mer.

Åtgärder i dag

Utbildning tillsammans med skolan

Länsrutin för att upptäcka risk- och missbruk

Klara öppenvård

Rådgivning Oden

Fältverksamheten

Förebyggande rådet

Kartläggning av missbruk och drogvanor

Föräldrasupporten

NEPO-teamet

Dubbeldiagnosteamet

Samverkan med polis och region

Möjligheter att göra orosanmälan 

Kan begära tvångsvård

Invånardialog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!