Här är doldisarna som tömmer hundbajset

Är tömning av hundlatriner ett av stans mest oglamorösa jobb? "Inte alls, det är rätt trevligt faktiskt", säger Simon Avander.

Simon Avander hugger normalt träd i parkerna och att köra latrin-rundan ger trevlig omväxling.

Simon Avander hugger normalt träd i parkerna och att köra latrin-rundan ger trevlig omväxling.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå kommun2021-03-23 07:28

Att tömma korgar med hundbajs låter som ett jobb ingen vill ha. Men vem är det som ändå utför sysslan? Norran hakade på de som gör jobbet i Skellefteå centralort. 

Simon Avander och Åsa Mattsson förbereder sig för dagens runda. Det är strax efter lunch och de kopplar släpen till personbilen som de nu ska ut med för att tömma alla hundlatriner. 

Tömningen sker torsdagar eller fredagar, beroende på när det passar bäst. Uppgiften cirkulerar mellan alla 16 parkarbetare som har åretruntanställning. 

– Det är skönt med ett avbrott i de vanliga uppgifterna, säger Simon, som normalt är ute och hugger träd eller röjer sly i kommunens parkmark.

Ibland måste man åka ensam för att tömma hundlatriner och då tar rundan nästan en hel dag. Men nu ska de ut i par och då blir jobbet betydligt smidigare när föraren kan sitta kvar i bilen hela tiden. Då går stoppen väldigt snabbt. 

Simon och Åsa säger att de brukar få positivt bemötande.

– Folk ser glada ut, det känns som att servicen är uppskattad, säger Åsa. 

De tror att reaktionerna blir negativa nu när lådorna ska sitta på färre platser. 

– Vi brukar se att folk kommer och bär påsar på väg mot latrinen, så nu måste de helt enkelt gå lite längre innan de får lämna den ifrån sig, säger Åsa Mattsson.

– Vi hoppas verkligen att folk inte börjar slänga påsarna i naturen, tillägger Simon Avander.  

undefined
Christina Lindgren med hunden Leia levererar en påse till latrinen vid Grenvägen.

Men det är en effekt som hundägare Christina Lindgren befarar.

Hon bor på Älvsbacka där antalet latriner ska minska från tio till tre. 

– Det blir nog tyvärr fler kastade bajspåsar längs gatorna. Folk är otåliga och vill bli av med påsarna snabbt, tror hon.

Jag träffar Christina och hunden Leia som är av rasen bolonka i korsningen Östra Nygatan/Grenvägen. De är på väg mot den gröna lådan för att lämna en liten påse. Just den hundlatrinen ska bli kvar, får hon veta. 

– Skönt, här brukar vi lägga en påse när vi är på morgonpromenaden. Då slipper vi ändra våra rutiner, säger Christina. 

Hon tycket att hundlatriner är en bra service av kommunen, och nyttjar dem ofta. Ibland kan det hända att hon tar med påsar hem, och hon tycker inte det är äckligt att lägga dem i de egna soporna.

– Nej, bajset är ju inlindat i plast, så det är ingen fara. Anledningen till att man vill bli av med påsen är snarare att man vill fortsätta promenaden och kanske göra ärenden. Man vill ju inte gå in i en affär och bära en bajspåse i handen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!