En helikopter kör fram och tillbaka över skogsområden och åkrar i Andersfors utanför Burträsk. Efter den hänger en stålcontainer, fastsäkrat i linor. Det är underhåll längs åar i kommunen på gång.
– Vi håller på att återställa i åarna som har påverkats av flottning. Tidigare har vi flottningsåterställt, vilket innebär att vi har återfört sten som har rensats ur vattendragen och återskapat en forsstruktur, berättar Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun.
Det grus som tidigare funnits på bottnarna har spolats bort när inga större material har kunnat hålla fast småstenen. Nu ersätts det med nya laddningar.
– Det här gruset är viktigt för lekområden, för att få till reproduktionen hos öring och harr i det här fallet, förklarar Söderlund.
Varför använder ni helikopter?
– Många av de här platserna är otillgängliga, det går inte att ta sig dit utan att göra väldiga skador på skog och mark. Sedan går det fort, vi flyger ut cirka ett ton grus per två minuter när det är de kortare avstånden. Så det är skonsamt och på vissa ställen det enda möjliga alternativet.
Arbetet påbörjades på onsdagen och beräknas pågå i fyra heldagar, men att flyga med helikopter innebär att vara väldigt väderstyrd.
Hur planerar man när man inte vet hur vädret blir?
– Det går inte planera så mycket, det blir att ta det som det kommer. Vi är redo och piloterna är i närområdet, så vi flyger när vi kan, helt enkelt.