I fjol våras var första gången grovsopsinsamlingen uteblev i Skellefteå stad, Ursviken och Skelleftehamn. Orsaken var att man inte fick någon entreprenör som uppfyllde miljökraven på fordonen.
Avtalet skulle ha gällt i flera år, men när det inte gick att lösa valde kommunen att avvakta.
– Vi har inte gjort något nytt försök inför detta år. Vi vet ju hur svårt det är att upphandla entreprenörer nu när det byggs så mycket och det höga dieselpriset gör inte saken bättre. Istället avvaktar vi till hösten 2023 när avtalet för ytterområdena går ut, säger Agneta Lantto-Forsgren, chef för avfallshantering, Skellefteå kommun.
Orsaken till att man vill vänta är att det ska göras utredningar och utvärderingar av många saker som har med avfall att göra.
– Det händer mycket nu och flera lagar är på gång kring kommunernas ansvar.
Hon säger att medborgarnas synpunkter kommer in via enkäter av olika slag, de görs bland annat med de som redan har ett ÅVC-kort eller besöker en återvinningscentral. Den som inte kan ta sig till en återvinningscentral kan tycka till via kundtjänst eller kommunens webbplats.
Det senaste försöket till upphandling gjordes hösten 2020, då lämnades ett anbud för att köra grovavfall i Skellefteå med omnejd. Men entreprenörens fordon klarade inte miljökraven.
– Vi följer EU-standard, och den som skulle följas i detta fall heter Euro 6. För att klara den ska man ha fordon som i grova drag är max tio år gamla. Egentligen kan jag tycka att vi borde ställa ännu högre krav om samhället på sikt ska bli fossilfritt. Vi kan absolut inte sänka kraven lägre, säger Agneta Lantto-Forsgren.
– Det är bara att beklaga att vi inte kan ge denna service till alla medborgare. Ofta brukar det vara invånare i ytterområden som tycker att de inte får kommunal service, och denna gång är det invånare som bor närmare stan. En fördel för dem är i alla fall att de kan ha närmare till en återvinningscentral. De som bor i hyreshus kan också ha insamling via sin hyresvärd.
Vad ska då folk göra som inte har bil och själva kan åka till en återvinningscentral? Agneta tipsar att man kan beställa hem Solkraft om man har prylar som kan skänkas för återbruk. Då kan de ta med sig avfall när de ändå åker, dock får man betala en avgift för det.
Frågan är då vad som händer efter hösten 2023, när politikerna ska ta nya beslut.
– Då ska det göras en helhetslösning i alla dessa frågor, säger Agneta Lantto-Forsgren.
Årets insamling
Insamlingen 2022 görs enligt följande:
Vecka 16, från 18 april: Byske och Kåge med omnejd.
Vecka 17, från 25 april:Jörn och Boliden med omnejd samt Kusmark.
Vecka 18, från 2 maj: Burträsk med omnejd.
Vecka 19, från 9 maj: Bureå och Lövånger med omnejd.
Den entreprenör som gör insamlingen i ytterområdena är Allmiljö, samma företag som har den ordinarie sophämtningen.
När det gäller Skellefteå, Ursviken och Skelleftehamn så gör kommunen ordinarie sophämtning i egen regi, men de anser sig inte ha möjlighet att ordna grovsopsinsamlingen. Därför sökte de "någon annan" för att göra jobbet.
Det används flera olika slag av fordon för att ta in grovsoporna. Prylar man skickar ska vara sorterade och uppmärkta. Om saker ligger i säckar ska de vara genomskinliga och märkta.
Förr i tiden gjordes även insamlingar på hösten. Det gjordes sista gången 2017.