Samhällsbyggnadsnämnden har granskats när det gäller gator och vägar, och det är en dyster verklighet som lyfts.
Grundproblemet anses vara att nämnden får för lite pengar för att hinna med allt underhåll. Det har uppstått en underhållsskuld som sägs vara cirka 270 miljoner för gator och 33 miljoner för gång- och cykelvägar. Den skulle ta 15 år att arbeta bort om nämnden fick 20 miljoner kronor "extra" varje år utöver de vanliga pengarna.
Vad som gjort nuläget extra svårt är att investeringsbudgeten för 2021 sänktes kraftigt eftersom pengarna behövdes till alla nybyggda gator och torg runt Northvoltområdet och kulturhuset.
Dessutom har alla nybyggda gator, gång- och cykelbanor gett ekonomiska konsekvenser, eftersom nämnden inte brukar få nya pengar till kapitalkostnader och skötsel. Dessa kostnader måste då tas från underhållsbudgeten.
Vad ska då göras, ansåg revisorerna? De föreslår tydligare planer för underhåll som sträcker sig längre än fem år.
Det måste också vara tydligare regler om vad som klassas som underhåll och som investering.
Dessutom bör alla typer av vägprojekt samlas i en och samma plan. På så vis kan man ha bättre kontroll över att pengarna används på bästa sätt.
Det bör också sättas fler och tydligare mål kring underhåll och att man givetvis följer upp dem.
Men viktigast av allt: Det bör göras mycket tydligare konsekvensbeskrivningar av vad som händer om man inte underhåller gator och vägar. Revisorerna befarar nämligen att det sker kapitalförstöring när vägarna får vänta för länge innan de underhålls. Detta måste beskrivas på ett tydligare vis, om samhällsbyggnadsnämnden ska få gehör för sina äskanden.
Det är budgetberedningen som måste lyssna, ifall det ska bli några extra pengar framöver.
Ett starkt argument kan vara befolkningens kritik. I undersökningar som gjorts är Skellefteå kommun bland landets 25 sämsta kommuner när det gäller befolkningens kritik mot skötsel av gator och vägar.
Det finns också statistik som visar att andelen nylagd asfalt på kommunens gator är tre procent. Om nivån är sådan över tid, skulle det innebära att man i snitt asfalterar om varje sträcka vart 32:a år, vilket anses vara för sällan. Gator som används lite bör egentligen asfalteras vart 25-30:e år och gator som används mycket behöver asfalteras så ofta som vart 5-10:e år.
Revisionsrapporten är gjord av EY på uppdrag av kommunstyrelsen. Den ingår i de kontinuerliga genomgångar som görs av kommunens verksamhet. Syftet är att kolla så att nämnderna gör sina uppgifter.
– Rapporten ska presenteras för samhällsbyggandsnämnden i nästa möte. Vi vill inte ge några kommentarer förrän politikerna har fått ta del av materialet, säger Mikael Lindholm, avdelningschef för gator och parker.
Ordförande Sara Keisu (S) säger att hon läst rapporten.
– Varje år önskar vi mer pengar än vi får, och då måste vi prioritera. Det är en utmaning att klara allt, men jag tycker inte att vi brukar prioritera ner underhåll av gator och vägar.
– När det gäller kritiken av våra rutiner så tycker jag att vi har bra koll och planering. Jag vill diskutera med nämnden innan jag tar ställning till om något borde förändras, säger Sara Keisu.
Cirka 14 miljoner kronor per år brukar nämnden satsa på underhåll av gator och cykelvägar.