För att köpa och hantera fyrverkerier i Sverige måste du vara 18 år. Att köpa ut fyrverkerier till minderåriga är olagligt och går att likna langning av alkohol.
Det finns olika typer av fyrverkerier, vissa har fokus på färg och andra på ljud. En pjäs vars huvudsyfte är att få till en smäll kallas för en smällare. För att få skjuta en sådan krävs tillstånd och en särskild utbildning. Likaså gäller vid uppskjutning av raketer med styrpinne.
Tänk på att avfyra dina fyrverkerier på en lämplig plats så att du förhindrar olyckor. Exempel på olämpliga ställen är ytor med torrt gräs eller annan brännbar vegetation, områden med brännbart material samt intill byggnader.
– Tänk er för och använd sunt förnuft. Folk är nog tacksamma om man inte använder fyrverkerier annat än vid tolvslaget så att det inte smäller så mycket och djuren behöver vara rädda, uppmanar insatsledaren Pär Mikaelsson på räddningstjänsten.
Fyrverkerier är känt för att skrämma djur, likväl tama som vilda. Organisationen Djurens Rätt jobbar aktivt för att uppmuntra folk att avstå från raketer och smällare.
– Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att allt fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.
Mycket viktigt vid hantering av fyrverkerier är att produkten är godkänd. För att veta om den är det krävs först och främst ett CE-märke och ett registreringsnummer på produkten. Alla fyrverkerier som säljs inom EU måste vara CE-märkta.
Vidare krävs att pjäsen är märkt med åldergräns, att det medföljer en tydlig bruksanvisning samt att det finns uppgifter om tillverkare eller importör. Även tomtebloss räknas som en typ av fyrverkeri.
Man kan inte garantera att en sådan typ av produkt är säker i alla lägen. De flesta olyckor som sker vid användning av fyrverkerier sker däremot på grund av felaktig hantering. Hantering av fyrverkerier kan leda till allvarliga personskador. Faktauppgifterna kommer från myndigheten för samhällsskydd och beredskap