Upplägget för fjärrundervisning spikat

Skellefteå kommun har tillsammans med fyra andra kommuner beslutat att erbjuda gymnasieprogram genom fjärrundervisning. Nu har gymnasienämnden beslutat om upplägget.

Skellefteå kommun kommer att anpassa fyra gymnasieprogram för fjärrundervisning.

Skellefteå kommun kommer att anpassa fyra gymnasieprogram för fjärrundervisning.

Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Skellefteå kommun2020-12-18 15:00

Ett vikande elevunderlag och kärvare ekonomi har gjort att flera kommuner i regionen har fått allt svårare att erbjuda ett allsidigt urval av program och inriktningar på gymnasienivå. 

Därför har Arjeplog, Malå, Norsjö, Skellefteå och Sorsele kommuner inlett ett samarbete kring fjärrundervisning som troligast får start höstterminen 2022.

– Nämnden har gett möjlighet att Skellefteå kommun får teckna huvudmannaskap för det här, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasiet i Skellefteå.

Nu har gymnasienämnden i Skellefteå också beslutat om ett planerat upplägg för undervisningen.

Skellefteå kommun kommer att anpassa fyra gymnasieprogram med sammanlagt ett tiotal inriktningar för fjärrundervisning. Det handlar om samhällsvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.

De elever från andra kommuner som söker och antas kommer att delta i undervisningen på distans från sin hemkommun i årskurs 1. Det ger eleven ett år nära hemmet och ytterligare ett år på sig att förbereda sig för studier på annan ort.

Årskurs 2 och 3 kommer eleverna att läsa på plats på Anderstorpsgymnasiet eller Baldergymnasiet i Skellefteå.

– Men Arjeplog har valt att inte vara med 2021 eftersom de har valt att ha intag till Hornavanskolan även då. Det kommer att få konsekvenser för de övriga kommunerna, så omfånget av det här är ännu lite oklart, säger Erik Burstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!