Avfallsverksamheten i Skellefteå kommun gick i veckan ut med ett påpekade till alla som har ett ÅVC-kort, det vill säga möjlighet att åka till en återvinningscentral utanför ordinarie öppettider.
ÅVC-kortet gäller bara för privatpersoner när de slänger privat skräp, men i kamerabevakningen har det setts att företagsbilar kör in.
– Vi har också fått tips från privatpersoner om att de sett företagsbilar vara på områdena, säger Agneta Lantto-Forsgren.
Att skräpet kommer från företag kan också ses.
– Det kan vara högar med målarburkar av den storlek som privatpersoner inte använder, det kan vara stora mängder lösningsmedel och sprayburkar.
– När det gäller farligt avfall så tar vi bara emot det om företagaren kan visa att det har rapporterats till naturvårdsverket. Allt farligt avfall ska nämligen vara spårbart. När det lämnas på det här anonyma viset kringgår man rapportskyldigheten, säger hon.
När det gäller övrigt skräp så kan företagsbilarnas framfart synas i containrarna för restavfall där det kastas stora mängder emballage.
Skellefteå kommun började erbjuda ÅVC-kort 2019 och numera gäller de på alla centraler utom Degermyran. Agneta säger att missbruket har ökat på senare tid och verkar ha att göra med att Skellefteå växer och att det byggs mycket.
Vad är då haken med att sopor kastas av fel person, även om det hamnar i rätt container?
– Vårt system bygger på att medborgarna betalar för återvinningscentralerna i sin taxa för bostaden, det ingår i grundavgiften.
– Företagen ska däremot betala efter de mängder som lämnas och därför får de bara lämna på ordinarie öppettider när vi kan kontrollera hur mycket som kommer in.
Tillsammans ska företagens och medborgarnas avgifter täcka återvinningscentralernas kostnader.
Haken när företag inte kastar sitt avfall öppet är alltså att de smiter från ett betalningsansvar.
Det kostar 400 kronor inklusive moms att lämna ett lass med sorterat avfall som ryms i en lätt lastbil eller mindre släp.
Att lämna farligt avfall kostar 20 kronor kilot för färg- eller lackavfall. För spillolja betalar man 10 kronor per kilo och för lösningsmedel 30 kronor per kilo. Impregnerat trä kostar 480 kronor per kubikmeter. Allt är före moms.
– Det kan tilläggas att vi här i Skellefteå är generösa när vi tar emot företagens avfall. I flera andra kommuner, exempelvis Umeå, tar man inte emot avfall från företag alls, utan de får lämna sitt avfall på särskilda återvinningscentraler som sköts av privata entreprenörer.
Frågan är då i vilken omfattning kommunen har varnat de som nyttjar ÅVC-kortet fel. Tisdagens mejl var relativt hårt formulerat och det står att den som kommer in med företagsbil på obemannad tid blir avstängd.
– Vi har tidigare varnat med riktade utskick. När personalen ser att det varit felsorterat eller andra fel så skickas ett mejl till de personer som besökte återvinningscentralen den aktuella tiden. På så vis borde de som använder kortet fel ha fått varningar.
– Sådana mejl skickar vi ut regelbundet, ofta åtföljda av ett foto där man ser det aktuella felet.
– Jag kan beklaga om folk tror att vi ska dra in ÅVC-korten direkt, det kommer inte att ske, utan vi ska ha en diskussion med de berörda först, säger Agneta Lantto-Forsgren.