Visst låter det bra med buffelmozzarella, fetaost, renkött och älgkött på pizzor. Men när miljöavdelningen på Skellefteå kommun för fjärde gången kom på en oanmäld kontroll fanns inget av detta i restaurangens kylar eller frysboxar.
Istället användes mozzarella från ko, salladsost gjord av komjölk samt hjortkött på de pizzor där de utlovade delikatesserna skulle finnas. Dessa ingredienser är billigare är de utlovade.
Kontrollanterna bad att få en genomgång av årets inköp av råvaror. Bolaget hade förvisso köpt in en del av delikatesserna, dock inte så mycket som behövdes med tanke på antal sålda pizzor. När det gäller buffelmozzarella hade företaget exempelvis köpt nio kilo under 2023, när det egentligen borde ha gått åt cirka 92 kilo.
Miljöavdelningen har flera gånger gjort kontroller hos pizzerian och anmärkt på felaktigheterna. Besöken gjordes 2021, 2022, samt två gånger under 2023. Det har blivit vissa förbättringar av hemsida och meny efter besöken, men inte särskilt varaktigt.
Nu har bygg- och miljönämnden fått nog, och bestämmer att det ska betalas vite varje gång fusk upptäcks. De stöder sig på en EU-förordning från 2011 som säger att livsmedelsinformation inte får vara vilseledande.
Vitet blir 5 000 kronor varje tillfälle när fel upptäcks.
Norran har pratat med företagets ägare som säger att de nyligen har bytt meny, och nu innehåller den de korrekta ingredienserna. ”De kan komma och kolla när som helst”, säger han.