Största hĂ€ndelsen pĂ„ fiskodlingen — smolten slĂ€pps

NÀr nÀtterna blir ljusa och midsommar stÄr för dörren sker Ärets största happening vid Kvistforsens fiskodling. DÄ slÀpps smolten ut i det fria. NÀrmare bestÀmt i SkellefteÀlven. Totalt handlar det om mer Àn 140 000 laxar och havsöring som sÀtts ut varje Är.

HÄvar smolt för att vÀga mÀngden som slÀpps ut.

HÄvar smolt för att vÀga mÀngden som slÀpps ut.

Foto: Karin Israelsson

SkellefteÄ kommun2022-07-02 09:00

Smolt Ă€r ett stadium i laxens livscykel och vid Kvistforsens fiskodling, som ligger i Lund utanför SkellefteĂ„, sker odling av tvĂ„ typer fisk: lax och havsöring. 

Odlingen sker frĂ„n minsta romkorn Ă€nda tills smolten Ă€r redo för utsĂ€ttning. Och det blir en del smolt, kan man sĂ€ga. En av medarbetarna, Helena Törnelius sĂ€ger: 

– En laxhona lĂ€gger cirka ettusen Ă€gg per kilo kroppsvikt och en vuxen laxhona vĂ€ger mellan tre och tretton kilo. 

Den hĂ€r vackra junikvĂ€llen Ă€r det dags. Det Ă€r en omfattande process kring utsĂ€ttning och de bĂ„da medarbetarna, Helena Törnelius och Anton Dahlberg, har ett strikt regelverk att följa – inte minst vid utsĂ€ttning. 

Totalt handlar det varje Ă„r om 118 500 laxsmolt och 24 000 havsöringssmolt som sĂ€tts ut i SkellefteĂ€lven. Det tar tid och de bĂ„da medarbetarna kommer att vara i tjĂ€nst fram till morgontimmarna. 

AnlĂ€ggningen Ă€r planerad för fiskens bĂ€sta, det vill sĂ€ga för minsta möjliga hantering av mĂ€nsklig hand, men det handlar Ă€ven om god ergonomi för medarbetarna. 

Smolten ”bor” i gigantiska trĂ„g i olika etageplan pĂ„ anlĂ€ggningen, utifrĂ„n Ă„lder. UtsĂ€ttningen sker genom ett hĂ„l i trĂ„gen, via stora ledningar som, i sin tur, leder rakt ut i SkellefteĂ€lven. 

Genom att avlĂ€gsna ett rör i mitten av varje trĂ„g sugs allt vatten och smolt ut. Sedan spolas rören för att smolten inte ska fastna pĂ„ vĂ€gen mot frihet. Det fungerar i princip som ett stort avlopp, kan man sĂ€ga. 

Men det Ă€r inte bara att slĂ€ppa ut smolten. En tid innan utsĂ€ttning ska 2 500 av varje Ă„rsklass och fisksort mĂ€rkas. I samband med utsĂ€ttning tas snittvikter. 

Det sker genom att smolt hĂ„vas upp ur trĂ„gen, sedan slĂ€pps de ned via tvĂ„ parallella rĂ€nnor och landar i stora hinkar. En digital vĂ„g, som Ă€r kopplad till rĂ€nnorna, anger vikten pĂ„ smolt som passerat. 

Den smolt som Ă€r vĂ€gd slĂ€pps sedan ned i ett trĂ„g igen. OcksĂ„ fortsĂ€tter det, tills all smolt som ska sĂ€ttas ut simmar fritt i SkellefteĂ€lven, pĂ„ vĂ€g mot havsmynningen. 

– Vi tar snittvikter sĂ„ vi ser hur mycket smolten har vuxit, förklarar Anton Dahlberg. 

Dokumentation, steg för steg, Ă€r minst lika viktig som sjĂ€lva utsĂ€ttningen. För Anton och Helena Ă€r detta Ă„rets mest intensiva tid. 

– Allt som allt med förberedelser kring utsĂ€ttning sĂ„ tar det hĂ€r ungefĂ€r tvĂ„ veckor, sĂ€ger Helena Törnelius. 

Faktum Ă€r att fiskodlingen finns till med tanke pĂ„ kraftverket och handlar om att bevara fiskarter, enligt en vattendom frĂ„n 1960-talet. Det Ă€r Statkraft som Ă€ger anlĂ€ggningen och fiskodlingen har funnits sedan 1962 dĂ„ kraftverket byggdes. 

Det har ju konstaterats krĂ€ftpest i Ă€lven. Hur pĂ„verkar det utsĂ€ttningen? 

– Fisken kan inte bli sjuka av det, sĂ€ger Helena Törnelius. 

Den hĂ€r dagen har totalt 12 trĂ„g smolt slĂ€ppts ut. Innan det kan ske Ă€r de ocksĂ„ besiktigade av fiskeutredningsgruppen i Norrbotten, vilket ocksĂ„ ingĂ„r i regelverket för fiskodling och utsĂ€ttning. 

I och med utsĂ€ttningen sĂ„ börjar proceduren om frĂ„n början för Anton Dahlberg och Helena Törnelius. I andra trĂ„g simmar yngel omkring. Nu ska de vĂ€xa till sig innan utsĂ€ttning och det som sker vid Kvistforsens fiskodling kan liknas vid ett kretslopp. 

– Den hĂ€r tiden pĂ„ Ă„ret Ă€r det som nyĂ„rsafton för oss. Ut med det gamla och in med det nya, sĂ€ger Anton Dahlberg och skrattar. 

UtsÀttning

Vid Kvistforsens fiskodling sker utsĂ€ttning av lax och öring varje Ă„r. Sammanlagt sĂ€tts lite drygt 140 000 smolt ut och arbetet börjar med att laxhonor klĂ€ms pĂ„ rom, som sedan klĂ€cks. Innan utsĂ€ttning klipps fettfenan av, enligt regelverket. Man mĂ„ste kunna skilja pĂ„ vild och odlad fisk. 

Laxens stadier: rom, gulesĂ€cksyngel, yngel, stirr, smolt och vuxen. 

Kvistforsens fiskodling har funnits sedan 1962. Det Ă€r Statkraft som Ă€ger anlĂ€ggningen. Den sysselsĂ€tter tvĂ„ Ă„rsarbetare samt extrapersonal. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!