Smolt är ett stadium i laxens livscykel och vid Kvistforsens fiskodling, som ligger i Lund utanför Skellefteå, sker odling av två typer fisk: lax och havsöring.
Odlingen sker från minsta romkorn ända tills smolten är redo för utsättning. Och det blir en del smolt, kan man säga. En av medarbetarna, Helena Törnelius säger:
– En laxhona lägger cirka ettusen ägg per kilo kroppsvikt och en vuxen laxhona väger mellan tre och tretton kilo.
Den här vackra junikvällen är det dags. Det är en omfattande process kring utsättning och de båda medarbetarna, Helena Törnelius och Anton Dahlberg, har ett strikt regelverk att följa – inte minst vid utsättning.
Totalt handlar det varje år om 118 500 laxsmolt och 24 000 havsöringssmolt som sätts ut i Skellefteälven. Det tar tid och de båda medarbetarna kommer att vara i tjänst fram till morgontimmarna.
Anläggningen är planerad för fiskens bästa, det vill säga för minsta möjliga hantering av mänsklig hand, men det handlar även om god ergonomi för medarbetarna.
Smolten ”bor” i gigantiska tråg i olika etageplan på anläggningen, utifrån ålder. Utsättningen sker genom ett hål i trågen, via stora ledningar som, i sin tur, leder rakt ut i Skellefteälven.
Genom att avlägsna ett rör i mitten av varje tråg sugs allt vatten och smolt ut. Sedan spolas rören för att smolten inte ska fastna på vägen mot frihet. Det fungerar i princip som ett stort avlopp, kan man säga.
Men det är inte bara att släppa ut smolten. En tid innan utsättning ska 2 500 av varje årsklass och fisksort märkas. I samband med utsättning tas snittvikter.
Det sker genom att smolt håvas upp ur trågen, sedan släpps de ned via två parallella rännor och landar i stora hinkar. En digital våg, som är kopplad till rännorna, anger vikten på smolt som passerat.
Den smolt som är vägd släpps sedan ned i ett tråg igen. Också fortsätter det, tills all smolt som ska sättas ut simmar fritt i Skellefteälven, på väg mot havsmynningen.
– Vi tar snittvikter så vi ser hur mycket smolten har vuxit, förklarar Anton Dahlberg.
Dokumentation, steg för steg, är minst lika viktig som själva utsättningen. För Anton och Helena är detta årets mest intensiva tid.
– Allt som allt med förberedelser kring utsättning så tar det här ungefär två veckor, säger Helena Törnelius.
Faktum är att fiskodlingen finns till med tanke på kraftverket och handlar om att bevara fiskarter, enligt en vattendom från 1960-talet. Det är Statkraft som äger anläggningen och fiskodlingen har funnits sedan 1962 då kraftverket byggdes.
Det har ju konstaterats kräftpest i älven. Hur påverkar det utsättningen?
– Fisken kan inte bli sjuka av det, säger Helena Törnelius.
Den här dagen har totalt 12 tråg smolt släppts ut. Innan det kan ske är de också besiktigade av fiskeutredningsgruppen i Norrbotten, vilket också ingår i regelverket för fiskodling och utsättning.
I och med utsättningen så börjar proceduren om från början för Anton Dahlberg och Helena Törnelius. I andra tråg simmar yngel omkring. Nu ska de växa till sig innan utsättning och det som sker vid Kvistforsens fiskodling kan liknas vid ett kretslopp.
– Den här tiden på året är det som nyårsafton för oss. Ut med det gamla och in med det nya, säger Anton Dahlberg och skrattar.