Smolt Àr ett stadium i laxens livscykel och vid Kvistforsens fiskodling, som ligger i Lund utanför SkellefteÄ, sker odling av tvÄ typer fisk: lax och havsöring.
Odlingen sker frÄn minsta romkorn Ànda tills smolten Àr redo för utsÀttning. Och det blir en del smolt, kan man sÀga. En av medarbetarna, Helena Törnelius sÀger:
â En laxhona lĂ€gger cirka ettusen Ă€gg per kilo kroppsvikt och en vuxen laxhona vĂ€ger mellan tre och tretton kilo.
Den hĂ€r vackra junikvĂ€llen Ă€r det dags. Det Ă€r en omfattande process kring utsĂ€ttning och de bĂ„da medarbetarna, Helena Törnelius och Anton Dahlberg, har ett strikt regelverk att följa â inte minst vid utsĂ€ttning.
Totalt handlar det varje Är om 118 500 laxsmolt och 24 000 havsöringssmolt som sÀtts ut i SkellefteÀlven. Det tar tid och de bÄda medarbetarna kommer att vara i tjÀnst fram till morgontimmarna.
AnlÀggningen Àr planerad för fiskens bÀsta, det vill sÀga för minsta möjliga hantering av mÀnsklig hand, men det handlar Àven om god ergonomi för medarbetarna.
Smolten âborâ i gigantiska trĂ„g i olika etageplan pĂ„ anlĂ€ggningen, utifrĂ„n Ă„lder. UtsĂ€ttningen sker genom ett hĂ„l i trĂ„gen, via stora ledningar som, i sin tur, leder rakt ut i SkellefteĂ€lven.
Genom att avlÀgsna ett rör i mitten av varje trÄg sugs allt vatten och smolt ut. Sedan spolas rören för att smolten inte ska fastna pÄ vÀgen mot frihet. Det fungerar i princip som ett stort avlopp, kan man sÀga.
Men det Àr inte bara att slÀppa ut smolten. En tid innan utsÀttning ska 2 500 av varje Ärsklass och fisksort mÀrkas. I samband med utsÀttning tas snittvikter.
Det sker genom att smolt hÄvas upp ur trÄgen, sedan slÀpps de ned via tvÄ parallella rÀnnor och landar i stora hinkar. En digital vÄg, som Àr kopplad till rÀnnorna, anger vikten pÄ smolt som passerat.
Den smolt som Àr vÀgd slÀpps sedan ned i ett trÄg igen. OcksÄ fortsÀtter det, tills all smolt som ska sÀttas ut simmar fritt i SkellefteÀlven, pÄ vÀg mot havsmynningen.
â Vi tar snittvikter sĂ„ vi ser hur mycket smolten har vuxit, förklarar Anton Dahlberg.
Dokumentation, steg för steg, Àr minst lika viktig som sjÀlva utsÀttningen. För Anton och Helena Àr detta Ärets mest intensiva tid.
â Allt som allt med förberedelser kring utsĂ€ttning sĂ„ tar det hĂ€r ungefĂ€r tvĂ„ veckor, sĂ€ger Helena Törnelius.
Faktum Àr att fiskodlingen finns till med tanke pÄ kraftverket och handlar om att bevara fiskarter, enligt en vattendom frÄn 1960-talet. Det Àr Statkraft som Àger anlÀggningen och fiskodlingen har funnits sedan 1962 dÄ kraftverket byggdes.
Det har ju konstaterats krÀftpest i Àlven. Hur pÄverkar det utsÀttningen?
â Fisken kan inte bli sjuka av det, sĂ€ger Helena Törnelius.
Den hÀr dagen har totalt 12 trÄg smolt slÀppts ut. Innan det kan ske Àr de ocksÄ besiktigade av fiskeutredningsgruppen i Norrbotten, vilket ocksÄ ingÄr i regelverket för fiskodling och utsÀttning.
I och med utsÀttningen sÄ börjar proceduren om frÄn början för Anton Dahlberg och Helena Törnelius. I andra trÄg simmar yngel omkring. Nu ska de vÀxa till sig innan utsÀttning och det som sker vid Kvistforsens fiskodling kan liknas vid ett kretslopp.
â Den hĂ€r tiden pĂ„ Ă„ret Ă€r det som nyĂ„rsafton för oss. Ut med det gamla och in med det nya, sĂ€ger Anton Dahlberg och skrattar.