Tomt såldes 20-talet gånger på kort tid för höga summor

En ödetomt i Skellefteå kommun har sålts 21 gånger sedan 2016. Bland köparna finns såväl SCA som Skebo. "Det är helt legalt", säger Cathrine Gustafsson, ekonomichef på Skebo.

Helena Markgren, VD i Skebo och Skellefteå Industrihus

Helena Markgren, VD i Skebo och Skellefteå Industrihus

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå kommun2023-01-16 07:00

Norrans granskningar av fastighetsaffärer tycks ha gjort läsarna mer uppmärksamma på avvikande mönster när det gäller köp och försäljningar av fastigheter.

En affär som väckt uppseende är den upprepade försäljningen av en ödetomt i Hemmistjärn. Tomten är 1 345 kvadratmeter stor. Taxeringsvärdet är 66 000 kronor. Men när Norran begär ut fastighetshistoriken visar det sig att den är intecknad för drygt 20 miljoner kronor i december 2022.

Fastigheten har köpts och sålts 21 gånger och köpesumman har varierat kraftigt från hundra kronor till 4,3 miljoner kronor. Senast såldes den i december av Skebo för 289 000 kronor till företaget Svensk Tillgångsutveckling. Skebo hade köpt fastigheten för 88 000 kronor i november.

Skebo köpte även fastigheten i oktober 2021 för nästan 83 000 kronor och sålde den sedan till Svensk Tillgångsutveckling för 1,8 miljoner kronor.

Vad är det egentligen som pågår? Även Skebo har fått frågor om affären. Enligt vd Helena Markgren finns en naturlig förklaring till det märkliga upplägget. 

– Vi har sålt pantbrev som Skebo ägde och som vi inte längre behöver. Pantbreven måste kopplas till en fastigheter för att man ska kunna köpa dem. Tomten har inga höga värden i sig. Svensk Tillgångsutvecklings affärsidé är att köpa pantbrev och sälja dem vidare, säger hon.

Norran skrev om fastigheten redan 2017 då den sålts sju gånger. Då förklarade vd:n på Svensk Tillgångsutveckling, Christian Thiel, hur det funkar.

– En del av vår affärsidé går ut på att hjälpa bolag som sitter på outnyttjade tillgångar, som exempelvis pantbrev, att få tillbaka lite av kostnaderna. Pantbrev kan flyttas fritt mellan fastigheter och på så att användas där de gör bäst nytta.

Anledningen till att pantbreven inte behövs är att Skebo istället nyttjar kommunkoncernens internbank om det behöver en säkerhet.

– Genom att sälja pantbreven kan vi frigöra kapital till annat. Pengarna ska användas för att satsa på social hållbarhet.

Pengarna har bland annat gått till att skapa en gemensam utemiljö på Klockarhöjden där nyproduktion byggs ihop med en äldre fastighet.

Beslutet om att avyttra pantbreven togs av Skebos styrelse i september 2021.

Men varför köptes och såldes fastigheten två gånger av Skebo?

– Det var en del av pantbreven som tog längre tid att handlägga, så det blev i två omgångar, säger Cathrine Gustafsson.

Karta: Hemmistjärn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!