De flesta störningarna i elnätet åtgärdade

Hårda vindar och omkullblåsta träd har orsakat stora störningar i Skellefteå Krafts elnät sedan måndag förmiddag.

Skellefteå kommun2020-11-02 20:08

Sedan förmiddagen arbetar Skellefteå Kraft Elnät och Energiservice med alla sina tillgängliga resurser för att lösa problemen. Under kvällen aktiverades Skellefteå Krafts storstörningsorganisation. Under kvällen finns nio arbetslag ute och felsöker och åtgärdar problem. I skrivande stund är drygt 2100 hushåll utan ström.

”Arbetet under måndagen har varit tufft, med hårda vindar och intensivt regn, och sedan mörkret lade sig under eftermiddagen har det blivit allt svårare att se och ta sig fram i terrängen. Då säkerheten för de utsända montörerna prioriteras högst så har det förekommit tillfällen under dagen då det har blåst som mest att man har fått backa tillbaka och avvakta”, skriver Elin Ala, pressansvarig vid Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande.

Hon skriver att man jobbar med alla tillgängliga medel så att kunderna ska få tillbaka strömmen så snart som möjligt. Områden där det finns många kunder som varit utan ström länge prioriteras. 

”Men med så många pågående driftstörningar finns det en risk att drabbade kunder kan komma att vara strömlösa över natten”, skriver hon. 

Uppdatering 22.00:

Klockan 21.30 var 1 952 av Skellefteå Krafts elnätskunder utan ström, i 11 olika områden. De flest drabbade finns i Robertsfors kommun, 1 473 kunder.

”Vi jobbar vidare under natten med samma styrka som under kvällen, det vill säga med nio arbetslag ute på fältet. Under tisdagsmorgonen kommer Skellefteå Kraft inleda arbetet med att inspektera ledningar i de drabbade områdena. Detta görs från en helikopter. Målet är att lokalisera eventuella kvarvarande problem, till exempel träd som fallit över ledningar, och därigenom förebygga fler störningar”, skriver Elin Ala.

Kortare strömavbrott kan inträffa i samband med att träd tas bort från ledningarna. 

Uppdaterad 04:50:

Skellefteå Kraft anger på sin hemsida att 108 kunder fortfarande berörs av driftstörningar, främst i trakterna kring Robertsfors.

Uppdaterad 06:44

06:43 på tisdagsmorgonen ska fyra kunder beröras enligt Skellefteå Krafts driftinformation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!