Följetongen om det nya vård- och omsorgsboendet har pågått länge – och med flera turer. Det var ursprungligen ett S-vallöfte från år 2014.
År 2016 ville socialnämnden att boendet skulle byggas snabbare än planerat, och stå klart redan 2019. Dåvarande ordförande i socialnämnden sa: ”Vi har helt enkelt inga alternativ, vi måste göra det här. Det har varit satsningar en längre tid på skolan nu. Men det finns stora behov inom äldreomsorgen också, nu är det vår tur.”
I augusti ifol kom nya bud. Då fanns inte längre boendet i kommunens boendeplan. Pengar för själva byggprojektet fanns fortfarande avsatta, men driftskostnaden för boendet saknades i socialnämndens budget. Och några tillskott för driften har nämnden inte fått – trots upprepade önskemål. Enligt nämnden saknades cirka 90 miljoner kronor per år.
Äldreboendet sköts då på framtiden. Men Iosif Karmabotis (S), socialnämndens ordförande hade då fortfarande en förhoppning om att bygget av boendet skulle vara påbörjat år 2021.
Nu har tjänstemännen signalerat för socialnämnden att boendet kanske inte behövs.
– Det här är inget beslut, och vi ska diskutera saken. Men enligt de beräkningar vi sett har vi cirka 30 till 50 tomma lägenheter att tillgå. Platser som stängts på grund av låg efterfrågan, säger Iosif Karambotis.
Han påpekar att nämnden arbetar för att stärka äldreomsorgen. Men att det handlar om mer än byggnader.
– Bemanningsfrågan är lika viktig, säger han.
När det gäller personalfrågan ansöker kommunen nu om 17 miljoner kronor från den statliga miljardsatsningen Äldreomsorgslyftet.
– Den satsningen innebär att vi kan vidareutbilda drygt 40 vikarier och visstidsanställda. De börjar utbildas nu i oktober och är garanterade en tillsvidareanställning, säger Iosif Karambotis.
Anita Boström är ordförande för pensionärsföreningen SKPF.
Vilka signaler får ni från era medlemmar?
– Att det inte skulle behövas ett boende det var nyheter för mig. Det är inte gott om boendeplatser, säger hon.
Men det finns ju platser, säger Karambotis?
– Jo, men var finns platserna, i Burträsk och Lövånger? För en äldre person med demenssjukdom så kan det bli mycket ensamt om man har anhöriga långt bort. Det är inte alla som har körkort och lätt kan ta sig till sin make eller maka, säger Anita Boström.