I början av 2022 skickade samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå ett föreläggande om att brandsäkerheten brister på lasarettet och att det måste åtgärdas. Förutom åtgärder gällande dörrar och rutiner vill de att sprinklersystem installeras på IVA och geriatriska avdelningen. Nämnden skriver att: "Utrymningsförhållandena på avdelningen är synnerligen utmanande."
Men regionen är inte så sugna på att göra investeringen. Det anses helt enkelt vara för dyrt i förhållande till de liv som skulle sparas vid en eventuell brand. Dagens brandskydd, hävdar regionens företrädar, är skäligt i dag. Detta framgår av en dom från förvaltningsrätten.
Regionen är även oroad över att en dom skulle kunna bli prejudicerande och att sprinkler då troligen behöver installeras inom alla vårdlokaler där det finns sängliggande patienter "oavsett vilken kostnadsnytta det innebär".
De argumenterar för att personal oftast lyckas förhindra spridning av brand och att dödsfall är ovanliga. Enligt regionen kan sprinklersystemen kosta 11–13 miljoner kronor att installera, plus årlig service. Antalet vårdplatser som berörs är 30–35 och Trafikverkets uppskattade värde på ett statistiskt liv är 40,5 miljoner kronor, skriver de. Därför anser de inte att sprinklerinstallation är förenade med kostnadsnytta.
De kan tänka sig att sätta upp en brandcellsgräns för 600000 kronor att färre ska drabbas vid brand och utrymningen ska gå bättre. Regionen påpekar också att en ersättningsbyggnad projekteras och ska tas i bruk 2026.
Samhällsbygganden vid Skellefteå kommun, som skickade föreläggandet, påpekar att dessa avdelningar vårdar de mest kritiska patienterna med syrgas och i respirator. Enligt verksamheten kommer det att ta lång tid att utrymma avdelningarna. Det går inte att utrymma via trapphus utan de måste ta sig till en angränsade brandcell och evakuera därifrån. Om branden inte släcks snabbt kan den sprida sig snabbt inom avdelningen.
Regionen överklagade beslutet till länsstyrelsen, som höll med kommunen, men gav lite längre tidsfrist för åtgärderna. De skriver att "lokalernas utformning ger vid handen att sårbara människor utsätts för oacceptabel risk om brand skulle bryta ut". Även om sprinklersystem inte var krav när byggnaderna uppfördes borde man kunna ställa krav på det nu, menar de. De kan inte se att kostnaderna för detta skulle vara oskäliga.
Samhällsbyggnadsnämnden tycker inte att regionens kalkyl håller. De anser att man tagit i rejält när man uppskattat kostnaderna för sprinkler, som överstiger det räddningstjänsten normalt räknar med. Nämnden skriver att åtgärden kan rädda två till tre liv vid en brand och därmed är kostnaden motiverad.
Regionen överklagade så till Förvaltningsrätten som också håller med nämnden då det handlar om en sårbar patientgrupp. Rätten påpekar att man måste utgå ifrån att en brand kan ske och att personal inte alltid lyckas släcka den. De påpekar även att ett enda människoliv faktiskt överstiger kostnaderna, enligt regionens egna siffror. Och att ett bygge planeras håller inte som argument:
"Mot bakgrund av de förödande konsekvenser som en brand kan få har regionens planer inte någon avgörande betydelse", skriver rätten