Mannen, som har kommit att kallas ”Swedish Scarf” i amerikansk media, ska enligt tidningen Huffington Post vara en del av två FBI-utredningar. Han ska ha deltagit i ett överfall mot polis i en tunnel som leder mot Kapitolium och senare ledde han en grupp demonstranter som gjorde inbrott genom att slå sönder ett fönster.
Han ska ha skrikit ”frihet eller död, gentlemän!” enligt poliser i tunneln. ”Ge inte upp! Kämpa för Trump!” och ”Framåt, patrioter! Om du ska dö ska det vara på Capitol Hill” ska han ha ropat till andra demonstranter. ”Skellefteåmannen”, vars riktiga namn hålls hemligt av FBI i nuläget, misstänks ha lett demonstranter ut från det första rummet de lyckades ta sig till i Kapitolium och sedan assisterat demonstranter som försökte få tillgång till ett kontor genom att sparka på dörren.
Polisen skriver i sin utredning att han ”öppnat påsar eller väskor i kontoret, bläddrat genom papper på skrivbord och tagit ut flykthuvar från påsarna/väskorna”. Innan stormningen ska han ha skickat ett meddelande till en annan om att ”folk bryter ner barriärerna, slaget har börjat”.
Några dagar efter stormningen ska mannen ha besökt en kvinna tillsammans med en annan demonstrant som greps en månad efter stormningen. Meddemonstranten uppger i förhör att Skellefteåmannen är från Los Angeles-området och ”inte har en svensk brytning”.
Mannen har fått smeknamnet Swedish Scarf av onlinedetektiver i gruppen Sedition Hunters som har gjort efterforskningar av personer som var inblandade i stormningen. Han har sedan stormningen funnits med på FBI:s lista över personer som misstänks för brott i samband med händelsen.
Norran var först med att berätta om den rödvita Skelleftehalsduken, som hittades på ett golv med en megafon, en tidning och en spritflaska. Helena Renström, marknadschef vid Skellefteå kommun, har berättat för Norran att halsduken togs fram som en julgåva av Skellefteå kommun 2017.
– Vi skickar julkort till utflyttade Skelleftebor och i kortet finns en länk de kan följa för att få en julgåva. Vi brukar skicka ut runt 5 000 julkort och det brukar finnas runt 1 000 gåvor, så jag skulle tro att runt 1 000 halsdukar skickades ut 2017, berättade hon.