Grötkräklan användes under 1800-talet som ett köksredskap. Namnet kommer från att man använde kräklan till att röra om i gröten.
– Kräklan var ett mycket använt och uppskattat redskap, som man använde för att röra om i grytan. Det var vanligt att man använde den när man gjorde välling, gröt eller någonting annat som krävde att man vispade runt, säger Kristina Friberg som är avdelningschef för samlingar och dokumentation på Skellefteå museum.
Just den här kräklan tros komma från Varuträsk, och finns att se inne i Kågegården på Nordanå. Kristina Friberg berättar att det inte var speciellt avancerat att tillverka en grötkräkla, och att den därför blev populär.
– Det man gjorde var att man högg av en grantopp, och trimmade till den så att den gick att använda. Det gör att kräklorna kan se lite annorlunda ut, den här har sex piggar samtidigt som andra kan ha fem eller sju, men eftersom att den var så lättillgänglig var den ett vanligt inslag i hemmen, säger hon.
Grötkräklan var också ett vanligt redskap vid osttillverkning.
– Man använde kräklan för att röra runt när osten ystade, säger Kristina Friberg.
På senare år har kräklan bytts ut mot slevar, vispar och andra redskap som passar bättre till de olika ändamålen.
– Jag själv skulle nog inte vilja ha en grötkräkla, men det är uppenbart att den fyllde en viktig funktion under sin tid, säger avdelningschefen.