Elever och lärare tycker till om distansundervisning

Den 24 mars inleddes distansundervisning på gymnasiet. Nu har elever och lärare tyckt till om konceptet.

Andreas Westerberg och Birgitta Lindström.

Andreas Westerberg och Birgitta Lindström.

Foto: Foto: Karin Israelsson

Skellefteå kommun2020-04-29 12:12

Coronapandemin och risken att sprida smitta innebär att gymnasieskolorna bedriver undervisning på distans, vilket Norran skrivit om tidigare. För att råda bot på eventuellt trassel och/eller lösa problem samt förbättra detaljer har elever och medarbetare utvärderat distansundervisningen via enkäter. 

Eleverna har fått genomföra två enkätundersökningar, en i inledningen av distansundervisningen och ytterligare en lite senare i tid. På samma sätt har lärarna utvärderat arbetssättet och de har hittills genomfört en enkät. 

Enkäterna är sammanställda och nu presenteras utfallet. 

– Jag tror att både elever och personal är överraskade över hur bra det funkar, sammanfattar Birgitta Lindström, biträdande avdelningschef på gymnasieskolan, Skellefteå kommun. 

– Det har varit problem med uppkopplingen för vissa elever, men vi har kartlagt det och eleverna har själva bidragit till att lösa det, säger Andreas Westerberg som är lärare vid Anderstorpsgymnasiet. 

Distansundervisningen går till så att eleverna sitter hemma och lärarna befinner sig på skolan. Via nätet kommunicerar elever och pedagoger med varandra – på distans via exempelvis chattprogram. 

Enligt de båda visar enkäterna att eleverna tycker det fungerar bra överlag, men att många vill tillbaka till skolan. Det finns också en andel elever som tycker det är svårt att hålla fokus vid distansundervisning. 

En annan aspekt som är notabel är att lektionsnärvaron hos eleverna ökat sedan distansundervisningen infördes. 

Hur länge undervisning på distans kommer att pågå är ett frågetecken. Men både Birgitta och Andreas menar att det inte är några problem att köra det rådande konceptet fram till sommaren. 

– Den här situationen gör att vi kommer att lösa det, det är inga problem. Men att starta höstterminen så här det skulle bli svårt och det handlar då om att upprätta kontakten med nya elever, säger Andreas Westerberg. 

När det gäller gymnasieelever som exempelvis behöver meka eller utföra praktiska moment som ingår i deras utbildning för att klara sina kurser, så har skolorna även hittat en form för det. 

– Vi tar in elever i små grupper på skolorna för att de ska kunna göra de praktiska momenten, säger Birgitta Lindström och tillägger: 

– Vi vill också ge en riktigt stor eloge till alla som jobbat för att kicka igång det här, elever, lärare och de som arbetar med tekniken, säger Birgitta Lindström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!