398 bensinbilar ska bytas ut – blir eldrift på orterna

Om åtta år ska ingen kommunal bil köras med bensin eller diesel. Ute på orterna blir det elbilar och då måste de gå att snabbladda så att verksamheten inte påverkas.

Kommunen har i dag bilpooler på två platser i centrala Skellefteå, men fler ska troligen skapas.

Kommunen har i dag bilpooler på två platser i centrala Skellefteå, men fler ska troligen skapas.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå kommun2021-12-20 07:00

Den nya policyn beslutades av samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå vid senaste mötet. År 2030 ska alla fossildrivna fordon vara utfasande för kommunens del. 

Syftet är att minska utsläppen i Skellefteå, vara ett föredöme för medborgarna samt följa de miljömål som är uppsatta både i Sverige och i världen. 

I dag finns 550 personbilar och lätta lastbilar i kommunens flotta, och endast 150 drivs med alternativa drivmedel (el och biogas), så det är många som behöver bytas ut. 

– Vi leasar de flesta lätta fordon, de som väger under 3,5 ton, berättar Christer Holmér som är chef för transport och service. 

Fordonen leasas i fem år, därefter köps de ut till ett restvärde och säljs på auktion.

– Utköpet och auktionen brukar ge ungefär samma summor, så det är själva leasingkostnaden som är den kommunala kostnaden. Vi har tidigare haft 31 miljoner per år att lägga på leasing men har nyligen fått en ökad limit till 36 miljoner. Det beror på att leasingkostnaderna ökar när vi nu ska höja andelen elbilar. Samtidigt räknar vi med att driftskostnaderna ska minska med elbilar, säger Christer Holmér. 

I framtiden blir det alltså bara elbilar och biogasbilar man tar in. Däremot avslutas inga leasingavtal i förtid bara för bytandets skull.

– De som ska köra i närheten av stan ska ha biogasbilar. De som är stationerade i kransorterna måste ha elbilar, för vi har bara tankställen för biogas i Skellefteå.

Påverkas kommer exempelvis hemtjänsten.

– Elbilarna ska fungera lika bra som vanliga bilar, och när vi leasar får vi gå på de garantier som företagen ger. När det gäller tiden att ladda så går utvecklingen mot allt snabbare laddning, men givetvis måste bilen stå i någon eller några pauser per dygn för att laddas. 

– Vi har nu ett försök när några elbilar testas av hemtjänsten. Även i Norsjö har jag hört att det ska göras försök. 

När det gäller sträng kyla säger Christer Holmér samma sak: Man måste lita på vad leverantörerna lovar. 

– Om verksamheterna i framtiden måste ha bensin- eller dieselbilar ska de gå till samhällsbyggnadsnämnden och begära att frångå reglerna. Undantag ska alltså vara möjligt.

Ännu en regel som samhällsbyggnadsnämnden bestämt är att en förvaltning måste köra en bil minst 1 000 mil per år för att få ha den i egen regi. Annars måste användarna ta sig till bilpoolen och hämta en bil när den ska användas. 

Kommunens bilpool har fordon i parkeringshusen Brinken och Renen. 

– Vi hade föreslagit 500 mil som gräns men politikerna bestämde 1 000. Det innebär att bilar måste övergå till bilpoolen istället, jag kan inte svara på hur många, vi jobbar på den frågan nu, säger Lars Eriksson som är fordonssamordnare i kommunen.

– Det kan bli problem med att bara ha två bilpooler som ligger i centrum. Vi ska titta på en lösning som innebär fler bilpooler, placerade på olika ställen. Kommunen har ju arbetsplatser runt om i stan. 

– När det gäller ytterområdena vet vi inte hur det ska bli, men ska de få ha bilar trots att de inte når upp till 1000 mil per år så måste det tas särskilda beslut, säger Lars Eriksson. 

Reglerna om lätta fordon gäller för samtliga förvaltningar utom räddningstjänst och sotning.

Våd gäller då för kommunens tunga fordon? De ägs av samhällsbyggnad och är inte leasade. Även de har mål om fossilfritt år 2030, men där påverkas inköpen både av teknikutveckling och hur mycket pengar det finns att handla för. 

– När det gäller teknik så besväras biogas- och ellastbilar främst av räckvidd och laddtid. Det ska gå att köra sopor till Umeå och tillbaka utan att föraren ska behöva sitta och vänta under en längre laddning. I snöröjningen ska fordonen kunna gå lång tid utan att man ska behöva ställa dem för laddning. Däremot finns det inga problem med att alternativa drivmedel gör fordonen mindre kraftulla, säger Christer Holmér. 

– Men utvecklingen går ju framåt och mycket kan hända innan 2030.

– För att vi ska få bort dieseln från tunga fordon gäller också att vi får mer pengar för investeringar. I nuläget skiljer det mellan 1,5 och 2 miljoner i inköp om ett tungt fordon är eldrivet, så det blir fort stora pengar. 

Även när det gäller tunga fordon ligger räddningstjänst utanför reglerna. 

Artikeln handlar om kommunal regi, så Skelleftebuss och de övriga kommunala bolagen ligger utanför. De berörs heller inte av den nya policyn.

Befintliga bilar

Skellefteå kommun har i dag 550 personbilar eller lätta lastbilar. De flesta är leasade, men några ägs av samhällsbyggnad. 

Tio av dessa fordon är eldrivna och 142 är biogasdrivna. Resten (398 stycken) går på bensin/diesel.

Vidare har kommunen 113 tunga fordon som man äger. Sju går med biogas (lastbilar) resten med diesel. Ser man på antalet körda mil med de tunga fordonen så görs 16 procent med biogas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!