En helt ny taxemodell föreslås av samhällsbyggnadsnämnden, och om den beslutas av fullmäktige ska den gälla från nyår.
Den har gjorts om från grunden eftersom organisationen Svenskt vatten har gjort ett basförslag som de tycker att alla landets kommuner ska använda. Det anses modernt utformat och ska minska riskerna för oklarheter.
Skellefteå kommun föreslås nu anpassa sig till modellen. Nyheter är exempelvis att man måste betala för vattenledningar till tomter som inte är bebyggda. Det blir en stor förändring för dessa ägare, de måste i framtiden betala en årlig servisavgift, förbindelsepunkt och tomtyteavgift.
Argumentet för att man ska betala även om det inte står ett hus på tomten är att kommunen har kostnader för att sköta ledningarna i alla fall.
Andra nyheter är att små bostäder ska få lägre taxa. Det är exempelvis studentrum, bostäder i äldreboenden, barackbostäder, stugbyar med mera. Bostaden ska då vara max 30 kvm. Argumentet är att en sådan bostad inte nyttjar vatten på samma sätt som en fullvärdig bostad.
Lagerbyggnader blir en annan kategori som får lägre taxa, eftersom de nyttjar väldigt lite vatten i förhållande till sin yta.
Även för baracker vid byggen skapas en särskild taxa, som tar hänsyn till att man bara äter/fikar i byggnaden och inte bor där.
När det nya systemet införs föreslås taxan också ha höjda nivåer. När det gäller förbrukningsavgifter så föreslås en höjning med 16 procent. Det innebär för en typisk villa en ökning med 966 kronor per år, eller 80 kronor i månaden. Villan är då 150 kvm, med fem rum och kök och en årlig vattenförbrukning på 150 kubikmeter per år.
Argumentet för den stora höjningen är att Skellefteå sedan tidigare har legat lågt, förbrukningsavgiften har legat på cirka 6 000 kronor för en villa, medan Piteå kommun har tagit 7 000, och Umeå och Luleå kommuner närmare 9 000 kronor per år.
Ännu mer föreslås anläggningsavgiften öka, alltså när du bygger på en ny tomt. De taxorna har inte höjts sedan 1990 och täcker max 50 procent av kostnaderna. Avgiften föreslås att öka stegvis till man kommer upp i en kostnadstäckning om minst 70 procent.
Som en första åtgärd föreslås anläggningsavgiften höjas med 30 procent.
Förslaget skickas till kommunfullmäktige med en hälsning att vattenverksamheten skulle gå back 28 miljoner under 2023 om höjningarna inte får göras.