Unga arbetslösa fick hjälp ut i arbetslivet

EU-projektet Nästa Steg inom Solkraft hjälper unga utan jobb. Femton av trettio deltagare har med hjälp av arbetsmarknadsåtgärder tagit sig tillbaka till arbete eller studier. Nu väntar ett nytt projekt i samma anda — med start i augusti.

Bernth Brännström, har i rollen som mentor hjälpt unga personer tillbaka till arbetslivet. ”Det är ett team-work” säger han om samarbetet med sin kollega och projektledaren Elin Gren.

Bernth Brännström, har i rollen som mentor hjälpt unga personer tillbaka till arbetslivet. ”Det är ett team-work” säger han om samarbetet med sin kollega och projektledaren Elin Gren.

Foto: Lovisa Gustavsson

Skellefteå kommun2021-07-01 08:13

– Det ger mig mycket att se förändringar i en människas liv, att se någon växa och börja ta egna initiativ. Deltagarna har varit långt från arbetsmarknaden, säger Bernth Brännström, mentor i Nästa Steg.

Tillsammans med projektledaren och mentorn Elin Gren har Bernth Brännström arbetat med projektet sedan 2018. 

— Det är ett teamwork, jag och Elin bollar mycket tankar med varandra. Det gör att man växer, både som mentor och person, säger Bernt.

Deltagarna är mellan 16 till 24 år och har remitterats från till exempel Arbetsförmedlingen, Unga Vuxna, Försörjningsstöd och Arbetsmarknadsenheten.

– En del kämpar med sitt psykiska mående, en del mot droger. Det kan vara allt mellan himmel och jord som gjort att det är där de är. Många ungdomar har inte fullgjort sin gymnasieutbildning, vilket gör det mycket svårare att ta sig ut på arbetsmarknaden, säger Bernth Brännström.

En stor del av arbetet som mentor handlar om samtala med deltagarna och att skapa trygghet i Solkrafts egna lokaler. 

– Lokalen är inbjudande. Deltagarna känner sig mer hemma här, de tar av sig skorna när de kommer in. Det gör det inte om de går in på en myndighet, säger han.

undefined
Bernth Brännström, mentor i Nästa Steg i Solkrafts lokaler

Tillsammans försökte man ta reda på vad som inte fungerat tidigare och fokuserade på att hitta lusten till att jobba.

– Vi är ute efter att hitta ett yrke de är intresserad av eller kanske studier. När det visade sig vad som intresserade dem och var de kunde tänka sig att ha praktikplats, då gick vi ut och letade och fick en jättebra match, berättar han.

Mentorn besökte arbetsplatsen en gång i veckan. Varje månad hölls samtal med deltagare, handledare och mentor. 

– När vi besökte dem på arbetsplatsen och satt och samtalade fick vi även arbetsgivarens synpunkter. Då började det lossna. Men sen hände det att det blev fel och då vi gjorde vi omtag och hittade en ny praktikplats, berättar Bernth Brännström.

Arbetet får ta tid och deltagarna påverkar sin egen process.

– Det är deltagarna som styr - jag och Elin sitter i baksätet. Jag tror att det är som en lättnad, att vi inte går in och säger: nu ska vi göra det och det och det, säger han.

undefined
Jobbkorten är ett av många verktyg som mentorerna arbetar med för att hitta deltagarnas drivkraft.

Mentorerna har även varit ett stöd i kontakten med myndigheter.

– Många deltagare har dyslexi eller stora stresspåslag. När de ser att de har fått ett brev från en myndighet blockeras de. De kanske inte ens läser meddelandet, men nu kan de ta kontakt med oss och så läser vi det tillsammans. Det kanske är Försörjningsstöd som vill ha ett intyg. Då fixar vi det tillsammans och då sjunker deras puls rejält, berättar han.

Rollen som mentor handlar om att stötta i det lilla och det stora.

– Framgången ligger till viss del i att jag och Elin är väldigt tillgängliga. När deltagarna stöter på problem eller mår dåligt säger vi: skicka ett sms och så löser vi det, säger han.

Projektet avslutas i juli, men redan i augusti startar ett nytt EU-projekt under namnet Ung Resurs. Det är byggt på erfarenheter från Nästa Steg. Fokus kommer även ligga på att kartlägga faktorer som bidrar till att unga hamnar i långtidsarbetslöshet.

– Vi ska intervjua ungdomarna om hur deras liv har sett ut och vilken hjälp de upplever att de behövt redan i grundskolan, säger han.

Nu kommer tjugo ungdomar från Skellefteå och Norsjö få stöd för att hitta tillbaka till arbetsmarknaden. 

FAKTA

Både Nästa Steg och Ung Resurs är EU-projekt som ägs av Solkraft.

Solkraft är en kommunal verksamhet som fokuserar på arbetsrehabilitering. Inom Solkraft får ångtidssjukskrivna, arbetslösa och andra människor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden hjälp att komma ut i arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!