Byggboomen i stan: Söker fyra nya bygglovshandläggare

Det ska anställas fyra nya bygglovshandläggare i Skellefteå kommun. Arbetsbördan har inte minskat efter sommaren och bygglovschefen ser ett konstant behov av mer personal.

Enar Nordvik är bygglovschef i Skellefteå kommun.

Enar Nordvik är bygglovschef i Skellefteå kommun.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå kommun2021-09-30 17:00

Byggandet i Skellefteå har kommit igång rejält inför starten av Northvolt. Det har lett till att flera avdelningar på samhällsbyggnad har svårt att hinna med sina uppgifter. Dels handlar det om att göra detaljplaner och dels om att hantera byggloven. 

– Hittills i år har vi anställt två nya handläggare, och nu annonserar vi efter fyra till, berättar bygglovschefen Enar Nordvik. 

Under året har en person slutat, så fem nya blir alltså nettot att tillföra de åtta personer som sedan tidigare hanterat bygglov. Flera av dem har dock även andra uppgifter. 

Att hitta personal med rätt utbildning är svårt. Enar Nordvik säger att man kan ha olika typer av ingengörsutbildningar inom byggsektorn, eller ha gått den särskilda utbildningen till byggnadsinspektör. 

– Det är en YH-utbildning som delvis går på distans, den närmaste finns i Örnsköldsvik. 

För att locka personal har det också erbjudits distansupplägg, då man kan bo kvar på sin hemort.

Norran skrev i somras att det var en topp i ansökningarna, men den har alltså inte dalat. Just nu kommer det 60 nya ansökningar per vecka, och det ligger 150 ärenden som inte är beslutade. 

– Vi har insett att ökningen kommer att fortsätta under flera år. Därför gör vi nu nya försök att få in mer folk, och vi ser också över våra interna rutiner för att spara tid. 

Ett bygglov ska enligt lag beslutas inom tio veckor när alla handlingar har kommit in.

– Det klarar vi, tack vare att personal har jobbat frivillig övertid. Mediantiden nu är 5-6 veckor. Men vi vill ha en snabbare process för att inte uppfattas som en bromskloss för utvecklingen. 

Under året har ansökningarna gällt ovanligt många storbyggen.

– Men de görs ofta av erfarna sökande, och behöver inte innebära så mycket jobb. Det kan krävas nog så mycket tid att hjälpa en oerfaren att få glasa in verandan, säger Enar Nordvik. 

Ännu en ärendetyp som ökar är tillfälliga bostäder.

– Då har byggherrarna ofta bråttom, men vi måste ändå följa spelreglerna. Det är möjligt att bryta mot detaljplaner vid tillfälliga bygglov, men vi måste veta vad vi gör och även kunna kommunicera det.

Rent generellt så är det mycket att göra med att höra grannar och hantera synpunkter. 

– Vi har ju tidigare här i Skellefteå byggt på de bra ställena, och nu bygger vi på de ”näst bästa ställena” om man säger så. Det innebär ofta att fler grannar påverkas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!