I höstas berättade bygglovschef Enar Nordvik att han letade med ljus och lykta efter fler anställda. Orsaken var den kraftiga ökningen av bygglovsansökningar som dels beror på att stan växer och dels anses bero på corona när fler stannar hemma och fixar på semestern.
Då sade han att fyra nya behövde anställas så snart som möjligt, och han öppnade dörren för att de kan bo på annan ort och jobba på distans.
Så blev också lösningen. Fyra nya bygglovshandläggare har anställning från 1 januari och samtliga bor på annan ort: En i Piteå och tre i Umeå.
Sedan tidigare har två Umebor arbetat på distans, de har varit anställda ett år. Så snart kan Umeborna samlas till egna personalmöten om så önskas.
Dessutom har en administratör anställts som ska jobba på distans från Sorsele.
Att handlägga bygglov på distans är inga problem, försäkrar Enar Nordvik, eftersom de nyanställda är unga och vana vid att vara digitala.
Handläggaren besöker aldrig tomten personligen utan ser på kartor och ritningar när lovet handläggs.
– Däremot åker inspektörer ut under själva bygget, men det är annan personal.
Anställningarna innebär ökade personalkostnader, men det är inget som begränsar. Orsaken är att bygglov även ger intäkter. Taxan är så konstruerad att kommunen varken ska tjäna eller förlora på nedlagt arbete.
Alla nyanställda har gått en utbildning till byggnadsinspektör som ordnas av Yrkeshögskolan i Örnsköldsvik.
Nu har Skellefteå kommun 11 personer som arbetar med bygglov, även om några av dem också har andra uppgifter.
– Det är lagom med tanke på nuläget. Nu ska de få komma in i jobbet, och sedan väntar vi snart att ruschen inför sommarens byggen ska börja. Har du planer på att bygga semestern 2022 så börjar det vara dags att ansöka, passar han på att tipsa.
– Den senaste veckan har vi fått in 25 bygglovsansökningar, och totalt har vi just nu cirka 120 liggande som är under hantering men inte avslutade. Så det rullar på hela tiden, och mediantiden för att få besked är i nuläget 5-6 veckor.
– Det ska bli intressant att se hur våren artar sig. I fjol hade vi alla tiders rekord i maj med 70 ansökningar på en vecka.
Om det händelsevis blir tid över hoppas han kunna köra igång igen med utbildning och kompetensutveckling. Sådant stannade av när corona stoppade möjligheterna till kurser, och när man dessutom inte hade tid att delta.