Mängder av nya förskolor ska byggas runt om i kommunen

Det planeras byggande för enorma summor nu när Skellefteå kommun behöver nya förskolor, skolor och annan service. De närmaste tre åren kan det byggas för 2,4 miljarder. Bland annat blir det en ny 10-avdelningsförskola på Anderstorp.

Till vänster syns hur en 10-avdelningsförskola ser ut, och en variant ska byggas på Anderstorp. Uppe till höger syns Sunnanåskolan och nedanför Kågeskolan, som båda ska byggas ut och få nya sporthallar.

Till vänster syns hur en 10-avdelningsförskola ser ut, och en variant ska byggas på Anderstorp. Uppe till höger syns Sunnanåskolan och nedanför Kågeskolan, som båda ska byggas ut och få nya sporthallar.

Foto: Yvonne Rönngren, Gerth Hedberg, Erik Grahn Lundgren

Skellefteå kommun2023-05-12 20:30

Alltsedan beslutet om batterifabriken har det planerats för nya bostäder i Skellefteå. Många är klara och fler ska det bli.

Men ökad befolkning ger också mera behov av service, och ett omfattande byggande behöver nu göras av Skellefteå kommun.

En plan godkändes på torsdagen i nämnden för support och lokaler, den går nu vidare till budgetberedning.

De största önskemålen finns inom skolan och dyrast är det nya gymnasiet på Norrvalla. Etapp ett ska rymma mellan 750 och 800 elever och tas i bruk 2026 eller 2027. Investeringen väntas kosta 516 miljoner. Matsal och kök byggs så stort att man senare kan göra etapp två och då kan ytterligare 1 500 elever tillkomma. Etapp två är varken tidssatt eller har fått en prislapp.

Mängder av nya förskolor planeras, och näst i tur ser ut att bli en sexavdelningsförskola på Sunnanå. Eventuell placering kan vara öster om det blivande äldreboendet vid Lantmannagatan. Bygget kan kosta 77 miljoner och görs 2024-2025.

Samma år görs också en ny förskola i Kåge. Den planeras få sex avdelningar och kosta 76 miljoner. Platsen är inte bestämd men det finns idéer om en kommunal tomt vid södra infarten till Kåge. Två gamla avdelningar avvecklas, och tillskottet blir alltså fyra nya avdelningar med plats för 80 barn. 

Ännu ett förskolebygge planeras på Anderstorp, där Nallebjörnens förskola ligger i dag. Den föreslås rivas helt och istället blir det en ny förskola med hela tio avdelningar. Den blir då kommunens tredje tioavdelningsförskola (de två övriga finns på Alhem och i Bureå).

Nybygget på Anderstorp väntas vara klart 2027.

undefined
Så kan en tioavdelningsförskola se ut. Bilden är från byggandet av Tallbacka förskola i Bureå.

Förskolor som redan är beslutade men inte påbörjade är den nya i Boliden med sex avdelningar som tas i bruk 2026 samt en ny förskola i Kusmark som tas i bruk 2026.

Trots att det både byggs nya förskolor på Sunnanå och Anderstorp väntas det finnas ytterligare behov på södra sidan av älven. En tredje förskola med sex avdelningar väntas tas i bruk 2025, trots att platsen ännu inte är beslutad. 

Även i centrala stan tänker man sig en ny sexavdelningsförskola. Platsen är under utredning och den kan stå klar i slutet av 2026.

Behoven anses också öka kraftigt i ytterområdena. Trots att Burträsk fick en ny förskola för bara några år sedan är det dags igen. Den nya förskolan i Burträsks kommundel kan tas i bruk 2027 och innehålla fem avdelningar.

Även i Skelleftehamn/Ursviken planeras för ny förskola. Den kan få sex avdelningar och tas i bruk 2027.

År 2030 beräknas det behövas en ny förskola med fyra avdelningar i Byske samt en ny förskola med sex avdelningar väst på stan i Skellefteå, troligen vid Lejonström.

Sist på listan över nya förskolor gäller nordöstra Skellefteå, där det kan bli en ny förskola med sex avdelningar 2033. I den vevan avvecklas två avdelningar på Asterns förskola. 

undefined
Sunnanåskolan får flera utbyggnader samt en ny sporthall.

På sikt blir barnen större och det finns planer för flera grundskolor. Storsatsningen i Skelleftehamn är redan känd, då Örjansskolan byggs ut och Auraskolan töms. Första etappen tas i bruk 2026.

Sunnanåskolan byggs ut i flera etapper. En första utbyggnad för 300 elever tas i bruk 2025 eller 2026.

På Kågeskolan görs en utbyggnad med 350 nya elevplatser, det ska vara klart 2027. 

undefined
Kågeskolan byggs ut, och den får en helt ny sporthall.

Från fritidsnämnden finns följande önskelista:

Ny sporthall på Sunnanåskolan som också ska passa för gymnastik och cheerleading. Tas i bruk 2025.

Fotbollshall med fullstor plan på Norrvallaområdet. Tas i bruk 2026.

Fullstor sporthall i Kåge, tas i bruk 2027.

Fullstor idrottshall på Sjungande dalen, byggs troligen något väster om nuvarande idrottshall. Tas i bruk 2027.

En ny värmestuga på Vitberget, klar 2028. 

undefined
Yttertaket på Stadshuset föreslås bytas, då det har nått sin tekniska livslängd. Det var byggt 1983.

Andra byggen som kommunen föreslås göra är: 

Ombyggnad av våning 2 och 3 i Stadshuset, där bland annat socialkontoret håller till. Görs 2024-2025 och kostar 155 miljoner. 

Byte av yttertak på Stadshuset.

Bygga om platta tak för att minska risken för fuktskador. Behövs på Baldergymnasiet, sporthallen i Lövånger, Ostviks sporthall och skola, delar av Sörböleskolan samt Ersmarksskolans sporthall. 

Totalt sett kan alla byggen kosta 789 miljoner år 2024, 976 miljoner år 2025 och 669 miljoner år 2026. Totalt 2,4 miljarder alltså för tre års byggande. 

För åren därefter är alla kostnader inte fastställda. 

Förslaget till 10-årsplan går nu vidare till budgetberedningen. Ytterst är det kommunfullmäktige som beslutar.

Socialkontoret

Det finns också önskemål om byggande från socialnämnden.

Då det handlar om bostäder ska de dock byggas av bolaget Skebo. Främst handlar om det nya äldreboendet på Falkträsket med 80 platser.

Det föreslås också fyra nya gruppbostäder som har fyra lägenheter vardera. Den första byggs på Morö Backe och ska stå klar 2025. Övriga görs 2026, 2028 och 2030 och ingen av dem har något beslut om placering. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!