Den senaste tidens riktlinjer fortsätter att påverka verksamheter. Då människor uppmanas hålla sig hemma har handeln en tuff uppgift framför sig.
Läget är svårt för flera butiker, som nu hittat nya lösningar för kunder att handla och stötta de lokala butikerna.
Många idéer har fått genomslag i flera butiker. Du hittar hela kartläggningen här. Andra har hittat mer ovanliga lösningar. På Berglidens Trädgård, Blomsterslottet, har ägarna Stefan och Marita Brandt kommit med en ytterst kreativ lösning.
Utanför entrén har butiken placerat ut 35 kundbrickor som kunderna måste bära inne i butiken tills de handlat klart. Då lämnar de in brickan som desinfekteras och sedan placeras utanför butiken igen. När det inte finns några brickor så betyder det att butiken är full och inga kunder kan släppas in förrän ny bricka placerats ut.
Hur kom ni på denna idé?
– Jag och frugan (Marita) satt hemma med funderingar över vad vi skulle hitta på för att få hit kunder helt enkelt, och då kom vi på idén att vi gör brickor och begränsar antalet som kan vara inne i butiken, säger Stefan.
Hur har det fungerat?
– Det har fungerat bra. Vi har haft tomt på brickor någon gång men folk är bra på att acceptera det, säger han och fortsätter:
– Sen har vi tidsbokningar för kunder som absolut inte vill komma hit när det är andra kunder här, och då är det åtta kunder på 1 000 kvadrat.
För kunder som inte vågar eller vill handla fysiskt men ändå handla från er, hur hjälper ni dem?
– Kunder får ringa hit och beställa varor för utkörning, eller hämtning utanför butik. Sen ska vi öppna en webbshop efter helgen.
Det känns som att det krävs kreativa lösningar 2020 för att överleva?
– Så är det. Det går inte att sitta på sofflocket och vänta på att kunder ska komma hit, man måste agera. Det handlar om överlevnad.
Vidare fortsätter Stefan och berättar att det är ett jobbigt år att driva en butik.
– Det är en press varje dag. Vi hade en bra sommar som tur är, annars hade det varit väldigt tufft.
Hur sköter sig kunderna som är inne i butiken?
– Det blir bättre och bättre. Vi upplever inte att det är trångt här nu, vi har en butik på 1 000 kvadratmeter och tar in 35 kunder. Sen handlar det alltid om kundens ansvar.
Andra har hittat lösningar för att ta handeln till kunderna. På Ingmar inredning till exempel, där personalen erbjuder Facetime-samtal för att kunna handla.
– Vår idé är att möta kunderna där de känner sig trygga. Då har sociala medier var stort för oss, men de här Facetime-samtalen har tagit fart ordentligt, berättar ägaren Marie Andersson och fortsätter:
– För att vi ska ha en chans mot webbhandeln nu måste vi som butiker hitta nya lösningar och vara trogna våra kunder, visa att vi vill ha kvar dem, säger hon.
Även i butiken vill de försäkra sina kunder om att kunna hålla avstånd genom ett rotationsvarv.
– Vi kände att vi ville kunna skapa ett tryggt kundflöde där alla går åt samma håll. Då möts inte kunderna. Men vi har inte heller så mycket folk i butiken, så det är lätt att hålla avstånd, berättar Andersson.
Andersson förstår och respekterar de hårda restriktionerna. Men samtidigt påpekar hon hur viktigt det är att stötta det lokala.
– Det är viktigt att pengarna landar här, för det är ju för hela Skellefteås välfärds skull. Att handla lokalt har aldrig varit viktigare än nu.