Brist på bostäder för funktionsnedsatta i Skellefteå

Mer än hälften av landets kommuner har ett underskott på bostäder för funktionsnedsatta. Däribland Skellefteå, som inte räknar med att komma i balans inom den närmsta femårsperioden.

Skellefteå kommun har ett underskott på bostäder för funktionsnedsatta. ”Det är ett allvarligt problem”, säger Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.

Skellefteå kommun har ett underskott på bostäder för funktionsnedsatta. ”Det är ett allvarligt problem”, säger Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.

Foto: Claudio Bresciani/Terje Persson

Skellefteå kommun2020-07-28 20:00

Det är tidningen Hem och Hyra som gått genom situationen i samtliga kommuner, utifrån den årliga rapporten från Boverket. Över hälften av kommunerna, 144 stycken, rapporterar ett underskott i dag. Endast fyra kommuner säger sig ha ett överskott, och resten påstår sig ha balans. 

Det som efterfrågats är situationen gällande gruppbostäder, servicebostäder och särskilt anpassade bostäder. Skellefteå kommun svarar att det finns ett underskott i dag, samt att det förväntas vara det framöver också. 

Funktionsrätt Sverige anser att kommunerna måste göra bättre prognoser för det framtida behovet av bostäder. Föreningens ordförande Elisabeth Wallenius säger till Hem och Hyra att funktionsnedsatta ”helt enkelt inte är prioriterade.”  

Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande, förklarar att bristen i Skellefteå inte handlar om en övergripande brist. Det handlar snarare om specifika behov som inte kan tillgodoses. 

– Den som beviljas bostad, får bostad, det är inte det. Det finns gruppboenden och servicebostäder. Däremot finns det personer med funktionsnedsättningar eller variationer som skulle vilja bo själva, och skulle klara det med rätt stöd från socialtjänsten. Det är dessa behov vi haft svårt att tillgodose. Det är vi medvetna om. 

Hur arbetar ni för att det ska bli bättre?

– Vi påtalar behovet, exempelvis varje år då boendeplanerna ses över. Vi för också kontinuerligt en dialog med allmännyttan. Men det räcker inte att bara kommunen arbetar på detta, vi behöver också initiativ från det privata. 

– Bristen på den ordinarie bostadsmarknaden är också ett hinder för att vi ska kunna ge fler möjligheten att söka stödinsatser i sin egen lägenhet. 

Kan ni göra mer?

– Vi gör analyser varje år och vi har dialog med privata bostadsföretag. I dagsläget är det allmännyttan Skebo som erbjuder bostäder till socialförvaltningen. Men självklart måste vi jobba ännu aktivare med frågan. Det är ett ganska komplicerat jobb, behov som kan förändras snabbt, säger Iosif Karambotis. 

Fakta

Så här svarade kommunerna i Norrans spridningsområde. (Frågan: Hur är situationen i dag? Han ni balans om två år? Har ni balans om fem år?)

Arjeplog: Balans, ja, ja.

Arvidsjaur: Balans, ja, ja.

Malå: Underskott, nej, nej.

Norsjö: Balans, ja, ja.

Robertsfors: Balans, nej, nej.

Skellefteå: Underskott, nej, nej.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!