Bildspel: Ett sekel av tryckerihistoria

1910, några veckor innan jul, föddes Norra Västerbotten – en frisinnad uppstickare som dömdes ut av många. I Skellefteå fanns redan två tidningar, Skelleftebladet och Skellefteå Nya Tidning, så varför starta en tredje? Och var skulle den tryckas?

Tryckaren Josef Ekblad vid Norrans första tryckpress. Första tryckningen skedde nyårsnatten 1911. Tryckpressen klarade att trycka fyra sidor.

Tryckaren Josef Ekblad vid Norrans första tryckpress. Första tryckningen skedde nyårsnatten 1911. Tryckpressen klarade att trycka fyra sidor.

Foto: Arkivbild Norran

Skellefteå kommun2020-04-20 06:16

Detta stoppade dock inte pionjärerna Anton Wikström och Verner Johansson med flera, som med stark framtidstro och entusiasm skred till verket.

Norran startade mitt i vintern i ett hastigt uppfört hus på Viktoriaesplanaden, ett brädskjul utan värme. Den 19 november 1910 lades grunden till tryckeriet, som skulle vara i drift fem veckor senare. Något som visade sig vara väl optimistiskt.

Den 17 december 1910 kom första numret ut, ett provnummer som trycktes i Umeå, eftersom den egna tryckpressen var försenad och konkurrenterna vägrade hjälpa nykomlingen.

Det första numret i den egna tryckpressen trycktes nyårsnatten 1911 i lokaler som ännu inte var färdigbyggda och bakom spakarna stod tryckaren Josef Ekblad.

1957 byggdes Norran-huset på Kanalgatan och i samband med det byttes tryckpressen ut och placerades i husets källare. Investeringen kostade 500 000 kronor och fortfarande jobbade Ekblad kvar som tryckare.

Tekniken förnyades under åren och 1980 var det dags för ännu ett byte av tryckpress. Packsalen låg på baksidan av huset och varje natt när tryckpressen startade uppstod vibrationer som kändes ända upp till redaktionen på översta våningen.

Hösten 2008 invigdes Norrans nya tryckpress, på Hedensbyn. Här har tryckningen skett sedan dess och natten mot det 20 april trycktes den sista Norran-tidningen i Skellefteå. Därefter flyttas tryckningen till Luleå.

Fotnot:

* Fakta hämtad från boken ”Norran – de första hundra åren” av Bengt Enqvist. Där finns mycket intressant läsning om Norrans utveckling.

Läs mer: Sista kvällen på tryckeriet: ”Visst känns det vemodigt”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!