Bostäder och nedskräpning – kommunen måste sanera

Härvan kring otillåtna bostäder i Skellefteå kommuns skogar fortsätter. Nya krav ställs på kommunen att städa upp och nu finns hot om böter.

Exempel på den nedskräpning som måste åtgärdas.

Exempel på den nedskräpning som måste åtgärdas.

Foto: Skellefteå kommun

Skellefteå kommun2024-03-27 05:00

I senaste mötet beslutade bygg- och miljönämnden om krav som ställs mot kommunens markavdelning. Det handlar både om att städa upp skräp och att riva skjul där folk bor eller har bott. 

Om vi börjar med bostäderna så har kravet om rivning funnits i drygt två år. Men mark- och exploateringsavdelningen har dragit ut på verkställandet, främst för att det tycks bo folk i bostäderna och då vill man göra en formell avhysning med hjälp av kronofogden.

Två gånger har det begärts extra tid, och båda gångerna har bygg- och miljönämnden beviljat det.

Vid nyår upphörde den andra tidsfristen, och därför har tjänstemän på bygglovsavdelningen varit på förnyade besök. Eftersom det var snö var det lätt att se att gångar var skottade och att folk fortfarande bodde i några av de totalt sju bostadsliknande byggnaderna. Tjänstemännen träffade också en person som bjöd dem in i sin bostad för att titta. 

undefined
Skottad snö som visar att EU-migranter bor eller har bott på platsen relativt nyligen.

Eftersom kommunens mark är klassad som natur finns inga möjligheter att bevilja bygglov i efterhand, och platserna och byggnaderna är även olämpliga av andra skäl. Därför måste de bort, och enligt lagen är det kommunen som måste riva när det är okänt vem som var byggherre.

Nytt beslut har nu tagits om rivning som innebär att kommunen drabbas av vite på 50 000 kronor, ett slags böter, om rivningen inte är gjord inom fyra månader. Sedan kommer vitet att förnyas var tredje månad. Det handlar totalt om sju byggnader som varit bostäder samt diverse uthus.

Ännu en fråga var nedskräpningen runt bosättningarna. Dessa har kartlagts vid besök av kommunens miljöavdelning. Även kring skräpet får markavdelningen ett föreläggande, och det blir 20 000 kronor om städningen inte görs. Vitet kommer att förnyas var tredje månad.

undefined
Exempel på den nedskräpning som måste åtgärdas.

Planeringschef Lars Hedqvist på Skellefteå kommun säger att det har gjorts en ny förfrågan hos kronofogden att hjälpa till med avhysningen.

– Den förra ansökan vi gjorde avslogs. Kronofogden tyckte inte vi hade rätt att avhysa personerna eftersom det inte fanns ett formellt beslut. Därför har kommunstyrelsen tagit ett beslut, och vi har nyligen lämnat en ny ansökan till kronofogden. 

När det gäller skräpet i naturen vill kommunen städa bort det samtidigt som de river byggnaderna/skjulen.

– Det måste göras på rationellt vis, det behövs fordon och vi kommer att behöva avverka en del träd för att få in maskinerna i skogen, säger Lars Hedqvist. 

undefined
Skellefteå kommuns planeringschef Lars Hedqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!