Enligt liggande långtidsplan skulle nämnden ha fått 191 miljoner. De extra 79 miljonerna motiverar man med satsningar på bland annat vägbelysning, vattenledningar, gator och vägar.
Bland stora investeringar märks vattenledningarna mellan Skellefteå och Ursviken–Skelleftehamn. Det behövs 70 miljoner till en satsning som ska pågå från 2022 till 2027. De befintliga ledningarna är i dåligt skick och sårbarheten är för stor med tanke på att många människor bor i området samt att Rönnskär förbrukar mycket vatten.
Det pågår diskussioner med Skellefteå kraft om att även lägga fjärrvärmeledningar när det ändå grävs.
Ännu en stor satsning på dricksvatten handlar om Bureå vattenverk och den nya ledningen som ska dras till Lövånger. Det bygget planeras att göras 2025–2029 för totalt 86 miljoner kronor.
Avloppsverket Tuvan måste byggas om, eftersom kraven på rening väntas öka. I dag klaras gränsen på 0,4 milligram fosfor per liter renat avloppsvatten som släpps ut i älven. Men det är troligt att kravet från myndigheterna kommer att sänkas till 0,3 milligram. Ombyggnaden av reningsverket kan kosta 22 miljoner och göras 2023–2025.
En jättesatsning på ombyggda vatten- och avloppsnät runt om i kommunen planeras också. Den kan göras 2023–2027 och det önskas 218 miljoner. Ombyggnadstakten av kommunens ledningsnät är nu 200 år, men borde vara cirka 70 år. Mängder av gamla ledningar behöver alltså bytas ut.
Fördelar med satsningen är att leveranssäkerheten av dricksvatten ökar och det blir minskade kostnader för beredskap och reparationer. Dessutom minskar problemen med källaröversvämningar och problem vid bräddning när avloppsvatten hamnar i naturen då det är stopp någonstans.
På Degermyrans avfallsanläggning behöver en ny deponi byggas, som både ska ta emot farligt och icke farligt avfall för att lagras för alltid. Det kostar 88 miljoner och görs i takt med behovet under åren 2023–2027. En del av kostnaden handlar om lakvattenhantering. När det regnar genom avfallet ska vattnet hamna på en bottenplatta och sedan passera en reningsanläggning.
Kommunens vatten-, avlopps- och avfallshantering ska bära sina egna kostnader så allt det nämnda kommer troligen att påverka taxorna.
I hamnen förslås en kombiterminal byggas år 2027 för 100 miljoner. Även hamnen bär sina egna kostnader genom avgifter.
När det gäller vägbelysning så förslås nyanläggningar på landsbygden för 14 miljoner år 2023 och därefter runt 20 miljoner per år i flera års tid.
Det föreslås också nya gatlysen på Anderstorp, Sjungande Dalen och Burträsk nordost om Kamvägen med början 2023.
För gator och vägar önskas 59 miljoner nästa år, varav tre miljoner till Näsåkersvägen i Lövånger, två miljoner till ett bullerplank vid Skråmträskvägen och en miljon till Lejonströmsbron.
För gång- och cykelvägar önskas 12 miljoner år 2023, till bland annat Jörnsvägen i Kåge och Älvsbackabron.
För parker och lekplatser önskas nio miljoner, till bland annat lekplats i Ersmark, Centrumparken i Jörn samt Medlefors kulturpark.
Till räddningstjänsten önskas 12 miljoner varav 3,5 miljoner till utrustning för Kåge räddningstjänst, som är tänkt att tas i bruk i samband med att dagens brandstation flyttar till Östra Navet.
Förslaget till investeringsplan för åren 2023–2027 går nu till budgetberedningen och slutligen till kommunfullmäktige.