Så sent som i september var Skellefteå en av de kommuner i Sverige som hade absolut lägst arbetslöshet, 3,1 procent.
– Vi har legat nere runt 3 procent en längre tid vilket är väldigt lågt, men inte bara positivt. Det är ett tecken på en överhettad arbetsmarknad som riskerar att hämma tillväxten. Det är därför vi har jobbat så hårt med att få människor att flytta hit, berättar Anders Eriksson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i norra Västerbotten.
Arbetslösheten har sedan dess stigit från 3,5 procent i oktober till 4,5 procent i november, enligt färsk statistik från Arbetsförmedlingen som Newsworthy sammanställt.
– På ett sätt är det ett bättre läge att ha en arbetslöshet på runt 4 procent än att den är för låg, för att nå bättre jämvikt på arbetsmarknaden. Det finns många företag i Skellefteå som går bra och nu blir det lättare att få tag i arbetskraft för dem, säger Anders Eriksson som ändå självklart beklagar varslet på Northvolt.
– Vi arbetar hårt för att skriva in de som blivit uppsagda och hjälpa dem till nya arbetsplatser, inte minst för att vi behöver arbetskraften här uppe i norr.
De nya siffrorna gör att Skellefteå har högre arbetslöshet än Västerbotten som helhet (4,3 procent) för första gången på fem år, men fortfarande betydligt lägre än riket som helhet (6,9 procent).
– Det som driver utvecklingen i norr är till stor del att det satsas så mycket på den gröna omställningen, vilket så klart är en osäkerhetsfaktor framåt beroende på hur det går med Northvolts rekonstruktion till exempel.
Vad tror du framåt gällande arbetslösheten i Skellefteå?
– Den kommer mest troligt att öka ytterligare under december och januari då uppsägningstiden löper ut för fler på Northvolt, men sedan tror jag att den stabiliseras under 2025. Inte att den minskar till 3 procent igen, men någonstans runt 4-5 procent, säger Anders Eriksson.