Det var den 20 augusti som olyckan inträffade. De båda männen, som var anställda vid lantbruket, utförde servicearbete i en tornsilo på gården. Enligt ägaren hade de utfört arbetet många gånger tidigare och var väl medvetna om säkerhetsrutinerna. Så här står det i olycksfallsrapporten:
”När de kliver in i silotornet så startar fylltömmaren av ett automatiskt utfodringsprogram och de båda blir överkörda av tömmaren. En av dessa lyckas larma ägaren (undertecknad) och be om hjälp, samtidigt upptäcker en annan medarbetare det hela och springer för att möta undertecknad. Jag kliver in i silon och ringer 112 samtidigt som jag lyser med telefonen för att få en bild av olyckan. Båda de skadade är vid medvetande och jag pratar med de båda i uppskattningsvis 15 minuter innan jag går ut för att möta ambulansen”.
Olyckan får en tragisk utgång. Den ena mannen, som är i 40-årsåldern, avlider senare samma dag av sina skador, medan kollegan, som är i 35-årsåldern, sedan dess vårdats på Skellefteå lasarett med allvarliga skador.
Att arbeta i en tornsilo innebär vissa risker. Inne i silon kan det bildas farliga gaser, som kan leda till förgiftning eller kvävning, så det är viktigt med god ventilation. Det finns även risk för ras- och krossolyckor. Därför är det viktigt att rutinerna är kända och följs av alla och att säkerhetsåtgärder vidtas så att inte maskinerna går igång medan arbete utförs inne i silon.
På det aktuella lantbruket finns en säkerhetsbrytare på utsidan av silon, som ska stängas av innan man går in och påbörjar arbetet.
Kan det ha varit något fel på säkerhetsutrustningen?
– Nej, polisen kontrollerade säkerhetsbrytarna samma dag som olyckan inträffade och de fungerade som de ska. Jag har hört rykten om att jag skulle ha kopplat bort säkerhetssystemet men det stämmer inte, säger ägaren till Norran.
Kan männen ha stängt av brytaren, men att det sedan kommit någon annan och satt igång utan att veta att de befann sig därinne?
– Nej, det låter inte troligt. Båda två var erfarna och hade full koll på säkerheten, men av någon anledning följdes inte rutinerna den här gången.
Ägaren berättar att de senaste veckorna varit en mycket jobbig tid, men att familjen fått stort stöd av anhöriga, grannar och andra lantbrukare. Något de är tacksamma över.
– Jag är liksom i någon typ av vakuum. Dessutom går det många rykten, bland annat kring hur skadeläget var för de drabbade, som inte stämmer. De hade knappt några synbara skador när ambulansen kom, berättar ägaren.
Vet du hur det är med den skadade 35-åringen?
– Han kontaktade mig häromdagen och berättade att läkarna tror att han kommer att bli helt återställd och att han vill komma tillbaka och jobba åt mig. Han har en lång väg tillbaka, men det låter positivt ändå.
Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utreder olyckan som ett ”arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död”. Men det finns inga misstankar riktade mot någon person.
– Än har vi inte kommit så långt, utredningen fortsätter och det kan ta flera månader, säger Märta Warg, som är åklagare och leder förundersökningen.
Har den skadade mannen kunnat höras?
– Nej, han är inte hörd ännu. Om det beror på skadeläget eller andra orsaker vet jag inte.