På grund av corona blev brandinspektioner uppskjutna.
– Många verksamheter ville skjuta upp våra besök under corona på grund av smittorisken, men rent generellt så får man inte välja när och om man ska ha inspektion. När det gäller just vård och omsorg ställde vi dock upp på att avvakta. Därför blev många besök utförda nu under hösten, säger brandingenjör Daniel Haarala på Skellefteå kommuns räddningstjänst.
Totalt ledde detta till 13 ärenden med anmärkningar som redovisades till samhällsbyggnadsnämnden vid senaste mötet.
– Alla anmärkningar behöver dock inte vara allvarliga, de kan vara både lågt och högt. Allt ifrån krav om sprinkler till att en skylt om nödutgång inte lyser.
– Vi följer sedan fem år den korrekta formalian för anmärkningar, det vill säga att göra ett föreläggande. Då blir hanteringen rättssäker och de som bli ålagda åtgärder har rätt att överklaga. Förr kanske vi bara pekade och sade att något skulle åtgärdas.
– Fördelen med formella förelägganden är också att det blir lättare för fastighetsägarna att få loss pengar, ifall åtgärden kostar. Typ att det måste installeras sprinkler.
Daniel Haarala säger att ingen av anmärkningarna var så allvarlig att det blev vistelseförbud i lokalerna.
– Några boenden fick kravet att man ska ha tätare mellan brandcellerna eller installera sprinkler.
– Annars var det vanligt att dörrarna vid utrymningsvägar inte kan öppnas när det behövs, eller att brandceller inte hålls slutna.
Avdelningen för brandskydd har fem anställda vars huvudsyssla är inspektioner.
– Kommunerna har varit rätt fria i hur mycket inspektioner man gör, men i sommar kommer en ny föreskrift om vad man måste kolla. Det tycker jag är bra, då blir det mera lika.
– För Skellefteå kommuns del blir det inte så stor skillnad eftersom vi har ganska hög ambitionsnivå, fortsätter Daniel Haarala. Det kan bli fler små förskolor som ska kollas. Det blir också möjligt att slopa kontroller hos industrier, men det vill vi inte eftersom industribränder kan blir så stora och svårsläckta.
– Rent principiellt så har vi rätt att göra tillsyn var som helst, även i privatbostäder.
De lokaler som får tillsyn i dagens läge är vårdlokaler, skolor, stora förskolor, hotell, vandrarhem, kulturminnen, industrier och publika lokaler (handel, restauranger, samlingslokaler).
Lokaler som är lägst prioriterade kan få besök vart sjätte år, men vård och omsorg är prioriterat och där kan det bli cirka vart tredje år.
– Ju fler som vårdas i en byggnad och ju fler våningar den har, desto viktigare är det att vi kommer ofta.
Fastighetsägare som fick de senaste åläggandena var Skellefteå kommun (support och lokaler), Heimstaden, Skebo, Skellefteå Industrihus.
– Det vill säga alla stora ägare av vård- och omsorgsboenden. Jag ser ingen skillnad i vem som äger byggnaderna, alla ska de ha vaktmästare som gör brandronder cirka fyra gånger per år och det ska finnas brandskyddsansvariga i själva verksamheten.
– Vi ser inte direkt att felen beror på slarv, utan det kan vara så att de som jobbar i husen blir hemmablinda. Brandskydd är ju inte heller deras "huvudgrej", de är ju anställda för att vårda folk, och då är det bra att vi kommer in med andra ögon.
– Våra inspektörer brukar känna sig välkomna, vi är ju där för verksamheternas skull, säger Daniel Haarala.