Kränkande särbehandling inom kommunen konstateras

Christina Lindkvist gjorde i februari 2020 en anmälan mot chefer och tidigare kollegor inom Skellefteå kommun för kränkande särbehandling. Nu är utredningen klar och den visar på brister.

Christina Lindkvist startade gruppen ”Håll käften och lyd” och gjorde även en anmälan mot Skellefteå kommun om kränkande särbehandling.

Christina Lindkvist startade gruppen ”Håll käften och lyd” och gjorde även en anmälan mot Skellefteå kommun om kränkande särbehandling.

Foto: Privat

Skellefteå kommun2020-05-26 10:16

Hösten 2019 startade Christina Lindkvist Facebookgruppen ”Håll käften och lyd” som en möjlighet att vädra erfarenheter om Skellefteå kommun som arbetsgivare. Bakgrunden till att hon startade gruppen bottnade i hennes tidigare erfarenheter som kommunanställd. Gruppen fick snabbt många medlemmar, där många vittnade om dåligt ledarskap och samtidigt en rädsla för att berätta.

– Jag var tidigare inblandad i en konflikt på en arbetsplats och upplever att jag inte fick så mycket gehör. Jag hade visserligen hjälp av facket, men kände att jag behövde fler att vända mig till, sa hon till Norran i november 2019.

I dag säger hon att gruppen har 1 400 medlemmar, men att det inte längre går att göra inlägg.

I februari 2020 gjorde hon även en anmälan mot tidigare chefer och kollegor för kränkande särbehandling. Skellefteå kommun tillsatte en oberoende extern utredare.

– När beslutet kom om att det skulle göras en utredning, så kände jag att det var bäst att stänga Facebookgruppen för tillfället. Syftet var ju just att få till en reaktion och att kommunen visade att de tog det på allvar, säger hon till Norran.

Utredaren har tittat närmare på ett femtiotal situationer och gör bedömningen att några av dessa kan anses kränkande. Utredningen visar också att det finns brister i bland annat hur kommunen har följt interna processer och rutiner, hur ärendet dokumenterats och överlämnats mellan chefer.

– Det är högst beklagligt att det finns brister, men det är bra att frågan har lyfts, säger Christina Lindkvist.

Birgitta Holmström är förhandlingschef i Skellefteå kommun och hon säger i ett pressmeddelande:

– Vi har fått rapporten och nu kommer vi att gå igenom de bedömningar som utredaren har gjort. Vi kommer att göra en arbetsrättslig bedömning för att se om vi behöver vidta några arbetsrättsliga åtgärder.

Enligt pressmeddelandet från Skellefteå kommun kommer den här utredningen, tillsammans med den pågående kommunövergripande utredningen, att ligga till grund för den åtgärdsplan som ska presenteras i mitten av juni.

– Vi vill inte att någon person som arbetar inom Skellefteå kommun ska utsättas för kränkningar. Vi tar detta på allvar och ser utredningen som en viktig del i vårt förbättringsarbete, säger Joakim Lundin, personalchef i Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!