Bussomläggningen i Skellefteå kommun augusti 2019 har fortfarande efterdyningar. Många byar förlorade sina bussförbindelser och det som var utlovat som ersättning är inte genomfört.
I februari i år beslutade kommunstyrelsen att det ska tas tag i frågan om allmänhet på skolbussar. Resultatet redovisades till arbetsutskottet i tisdagens möte. Det presenterades tre alternativ:
1) Låta folk åka med skolbussar. Resan blir då gratis, vilket anses som ett rättviseproblem gentemot de som åker reguljärt och måste betala. Ännu en nackdel är att trafiken inte kan informeras i en tidtabell, och att den kommer att gå till en skola och inte till "centrum". Om skolbarnens resor hem går med taxi så finns det ingen resemöjlighet tillbaka till byn. Allmänheten får inte åka med i taxin. Det är också oklart om denna form av resande ens är lagligt.
Utredarna påpekar att regionala kollektivtrafikmyndigheten är mycket tveksam till denna lösning.
2) Göra om skolturerna till reguljära turer, alltså en återgång till det gamla. Nackdelen är att man då binder upp fler bussar och chaufförer (om det skapas flera avgångar per dag). Detta anses svårt eftersom industrins utveckling kräver fler turer. Lösningen anses också kostnadsdrivande.
Ett försök görs för närvarande, på linje 219 Kroksjön–Gummark–Ragvaldsträsk–Falmark. Den hade flest resenärer av de linjer som togs bort i bussomläggningen och fick därför komma tillbaka hösten 2020.
3) Införa den närtrafik som redan är beslutad. Då får man åka till sin närmaste serviceort två gånger i veckan och beställer resan i förväg. Från hösten 2022 kan detta vara tekniskt möjligt.
Politikerna i arbetsutskottet tycker att alternativ två är intressant men först vill de avvakta hur många resenärer som tur 219 får sedan covid är över och fler människor reser.
Resandet med denna linje blir vägledande för fler eventuella linjer. Om det blir utökning så sker det tidigast våren 2023.
Alternativ tre, närtrafiken, ska dessutom införas så snart som möjligt.
Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen.
– Det är tråkigt att alternativ ett inte går genomföra, det var synd att vi inte visste det när vi bestämde om bussomläggningen. Nu ställer vi vårt hopp till att fler reguljära skollinjer kan införas och även närtrafiken. Det säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).
– Vi vill verkligen att förbindelserna ska bli bättre, frågan är inte glömd, tillägger han.