– Det är viktigt att förstå att det inte är ett sätt att spara energi, men på något sätt så måste vi sända signaler och jag tycker det här är en väldigt bra, visuell signal. Det är också viktigt att sedan gå från manifestation till konkreta handlingar, tillägger hon.
I år har Skellefteå kommun uppmuntrat skolor, förskolor, fritids- och familjedaghem att delta i Earth Hour. Under den gångna veckan har barnen gjort ljuslyktor som de tänt för att uppmärksamma klimatfrågor.
Uppmuntra till samtal
– Vi vill ha med oss barnen i det här och lära dom i tid om klimatet för de är ju framtiden, säger Jenny Sundkvist och fortsätter:
– Jag skulle också vilja att fler vågar vara obekväma och börjar prata om klimatförändringar och vad som orsakar dem och påminna varandra om klimatfrågor, både inom familjen, på arbetsplatsen och i bekantskapskretsen. Om vi ändrar våra konsumtionsvanor i Sverige så skulle det även påverka andra länder.
Under själva klimatmanifestation, mellan klockan 20.30 till 21.30 ikväll kommer Skellefteå kommun att släcka belysningen i Vitbergsbacken, på Norrvalla, fasadbelysningen på stadshuset samt delar av gatubelysningen.
Klimat/kommunderby
I år hålls också ett så kallat klimat/kommunderby mellan Skellefteå, Umeå och Storumans kommuner. Det går ut på att varje kommun ska samla så många klimatlöften som möjligt. Invånarna lovar att på olika sätt minska sin klimatpåverkan och göra en insats. Den kommun som samlat flest löften vinner.
Släcker du själv alla lampor under Earth Hour?
– Självklart. Och vi brukar passa på att avge löften och prata om klimatet hemma och även med de som vi bjuder hem.
Hur bidrar du för att minska klimatutsläppen?
– Vi har jobbat med värme- och ventilationssystemet i vårt hus och bytt ut all belysning. Vi håller även på att ta in offerter för att sätta in solceller.
Finns det något i ditt eget liv som du skäms över?
– Min stora fossilbil som är ett sår i mitt klimathjärta, men vi söker aktivt efter en bil som är mer miljövänlig, säger Jenny Sundkvist.