Hon säger också att det är oerhört viktigt att utreda varifrån smittan kommer och att stötta andra medarbetare, inte minst i den aktuella arbetsgruppen. Kommunal upplever också att fler och fler medarbetare är oroliga och att det ökat den senaste tiden.
– Oron handlar både om att man själva kan smitta, men även att arbeta med personer där smittan är konstaterad, säger Malin Andersson.
Personal oroliga – både för sin egen och de äldres skull: ”Vi tvingas jobba utan skydd”Hemtjänstanställd i Skellefteå död i sviterna av covid-19 – ”Oerhört sorgligt”Har ni diskuterat skyddsstopp?
– I dagsläget har vi inte pratat om det, men det viktigaste för alla är att skärpa upp tryggheten för våra medarbetare kring begreppet ”misstanke om smitta”. Det är otydligt och luddigt kring när vi ska börja använda skyddsutrustning. Det blir osäkert för personalen och även otydlig gränsdragning kring när det behövs provtagning, säger Malin Andersson.
Vård- och omsorgschef om kritiken: ”Vi snålar inte – basala hygienrutiner räcker långt”Vad gör ni för att räta ut det frågetecknet?
– Vi har tagit upp frågan med arbetsgivaren och väntar på svar. Det som är kommunicerat är att det ska gå genom en sjuksköterska, men definitionsfrågan måste bli tydligare, säger Malin Andersson och tillägger:
– Våra medlemmar undrar om de överhuvudtaget ska gå in till en person som har symtom och det vi säger då är att de måste prata med en sjuksköterska.
Hon säger också att det är individuellt hur oron påverkar medarbetare.
– Arbetsgivaren erbjuder samtalsstöd för de som behöver. Där hoppas jag också att medarbetare är tydliga med sina chefer och är noga med att skriva tillbudsrapporter utifrån måendet.
Vård- och omsorgspersonal i Skellefteå som testats för covid-19 och inte uppvisar symtom får fortsätta arbeta – tills provsvaret kommer. Hur ser ni på det?
– Det jag fått till mig är att om man testats så ska man, i så fall, stanna hemma till provsvaret kommer.
Hur är tillgången på skyddsutrustning?
– Jag har fått veta att det finns ett lager som uppdateras och det sker ett samarbete mellan kommunen och regionen i den frågan, men jag vet inte detaljerna. Vi jobbar med olika delar i den här frågan och vi har huvudskyddsombud som tar vissa bitar.
Arbetsgivaren har sagt att de följer regionens riktlinjer, och att den som inte uppvisar symtom kan arbeta. Hur ser ni på det?
– Vi pratar mycket om hur viktigt det är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är också så att de som är friska behövs i arbete, säger hon och tillägger:
– Jag hoppas också att alla börjar inse att det handlar om väldigt många medarbetare. Vi har cirka 3 000 till 3 500 personer i vårdande arbeten bara i Skellefteå och hur viktiga de är, inte minst nu.