”Vi ska ha starka kontor i Norrland”

Nya lokaler ute på Campus, nytt arbetssätt och planer på att fördubbla antalet medarbetare. Så ser Lantmäteriets satsning i Skellefteå ut: ”Vi vill satsa på Skellefteå eftersom det är en bra ort”, säger Anneli Rönnlund, chef för Lantmäteriets handläggningsfunktion vid Fastighetsinskrivningen i Skellefteå.

Albin Åström, Susanne Forsberg, Maria Monthure och Anneli Rönnlund på Lantmäteriet i Skellefteå.

Albin Åström, Susanne Forsberg, Maria Monthure och Anneli Rönnlund på Lantmäteriet i Skellefteå.

Foto: Karin Israelsson

SKELLEFTEÅ 2018-09-14 09:26
undefined
Albin Åström, Susanne Forsberg, Maria Monthure och Anneli Rönnlund på Lantmäteriet i Skellefteå.

Lantmäteriet har kontor på åtta orter i Norr- och Västerbotten. Nu gör myndigheten en satsning på bredare verksamhet och utökning av antalet medarbetare i Skellefteå. Målet är en fördubbling, vilket betyder att det totala antalet anställda ska landa på ett trettiotal.

– Min grupp är ny för Skellefteå och vi ska gå från noll till femton personer. Vi ska ha starka kontor i Norrland, säger Albin Åström, funktionschef för Fastighetsbildningen i Skellefteå.

Rekrytering av medarbetare som pågår i Skellefteå rör avdelningarna: Juristfunktion, Fastighetsbildning och Digital utveckling.

Ny aktivitetsbaserad miljö

Satsningen har redan inletts genom att Lantmäteriet flyttat in i nya lokaler ute på Campusområdet i Skellefteå och rekryterat en handfull personer. Utrymmet är noggrant planerat och följer ramen för nytänkande med det senaste i digital teknik och aktivitetsbaserad miljö. Digital teknik är en förutsättning för satsningen. Det säger den kvartett funktionschefer som möter upp vid Norrans besök.

– Planeringen av kontoret har tagit ett år och vi har till exempel gjort studiebesök på Skellefteå kommun där vi tagit till oss saker, säger Anneli Rönnlund.

undefined
Maria Monthure säger att fondväggen med skogsmotiv röstats fram av medarbetarna.
undefined
Arbeta, chilla, telefonmöte eller kundbesök. Ytorna passar för olika arbetsuppgifter.
undefined
Älven heter ett av mötesrummen. Naturligtvis med möjlighet att använda digital teknik.
undefined
Albin Åström gillar soffgruppen som arbetsplats. Maria Monthure i bakgrunden.

Lokalerna är ljusa och öppna och saknar fasta kontor. De två sofforna mitt på golvet med en sittpuff i knallgult intill beskrivs som arbetsplatser. Liksom även de små rummen med glasdörrar och dataskärmar.

– Där kan man till exempel ha skypemöten med kollegor som finns på andra orter eller sitta och jobba, förklarar Susanne Forsberg, funktionschef för Digital utveckling och Maria Monthure, funktionschef för Juristfunktionen, tillägger:

– Det blir mindre spring än tidigare och ljudnivån är också lägre.

Flexibilitet ett ledord

De båda är placerade i Skellefteå och har medarbetare på olika orter över hela landet. Maria Monthure säger att det, ur chefsperspektiv, är en utmaning att inte träffa alla medarbetare fysiskt.

– Flexibilitet öppnar för andra arbetssätt, säger Albin Åström.

Tanken är också att medarbetare på olika orter ska kunna samarbeta - trots att det fysiska avståndet kan vara långt. Det sker digitalt via exempelvis skypekontakt.

– Men enhetligheten är viktig, att alla på myndigheten jobbar på samma sätt med samma regelverk, understryker Maria Monthure.

Skellefteå är en bra ort att satsa på eftersom den ligger mellan Umeå och Luleå som är två orter med lärosäten.

Sedan 2008 har Lantmäteriet haft kontor i Skellefteå och medarbetarna handlägger ärenden från hela Sverige.

– Skellefteå är en bra ort att satsa på eftersom den ligger mellan Umeå och Luleå som är två orter med lärosäten, säger Albin Åström.

Lantmäteriet:

Tillhör Näringsdepartementet, har huvudkontor i Gävle och sysselsätter cirka 2 000 medarbetare på 50 orter i Sverige.

Lantmäteriet omsätter 1,9 miljarder kronor per år. I Skellefteå representeras Fastighetsbildning och Fastighetsinskrivning med tre funktioner: Handläggning, Digital utveckling och Juristfunktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!