– Målet är fortfarande att hitta en positiv lösning och vi erbjuder både naturinriktning och samhällsinriktning på NA-programmet, tillägger hon och fortsätter:
– Självklart handlar det om ekonomi också, eftersom jag har en budget att förhålla mig till och att endast ha sju elever i en inriktning kan ha både pedagogiska och ekonomiska förluster. Förra året var det 18 elever som valde inriktningen naturvetenskap och samhälle.
Ger bred behörighet
Marie Nilsson säger också att Naturvetenskapsprogrammet är ett studieförberedande program, som ger en bred behörighet för vidare studier. Oavsett vilken inriktning eleverna väljer så får de behörigheten.
Eleverna känner sig lurade, hur ser du på det?
– Jag kan förstå elevernas besvikelse. Valet av inriktning görs i årskurs ett, men inriktningen läser man i årskurs tre, så vi har tid att jobba för att inriktningen ska bli av trots det låga intresset vi ser just nu, säger hon och fortsätter:
– Samhällsinriktningen kommer inte att försvinna. Vi ska istället jobba för att väcka nytt intresse för den inriktningen och jag kommer att jobba för att hitta en lösning som gynnar de elever som har valt samhällsinriktningen.