”Vi har dubblerat antalet elever på mekanikerinriktningen”

De två senaste somrarna har fordonsprogrammet vid Anderstorpsgymnasiet anordnat sommarskola för högstadieelever. Och det har gett mersmak: ”Vi ser skillnad i intresse för programmet och vi har dubblerat antalet elever på mekanikerinriktningen”, säger fordonsläraren Nils-Gunnar Johansson.

Läraren Nils-Gunnar Johansson tycker det är alldeles lysande att programmet har fler elever.

Läraren Nils-Gunnar Johansson tycker det är alldeles lysande att programmet har fler elever.

Foto: Norran

SKELLEFTEÅ 2019-01-25 09:00
undefined
Fordonsprogrammets rektor Sara Lundström-Haglind får en lektion om drevets funktion av eleverna Tuva-Lisa Lundström och Alva Nilsson.

Vid ett högt bord inne på fordonsprogrammet står Alva Nilsson och Tuva-Lisa Lundström. De går igenom funktionen på dreven till en växellåda. Alva Nilsson är en av eleverna som hoppade på fordons sommarskola, som pågår en vecka, och som nu är elev i årskurs ett på fordonsprogrammet.

– Det här är ett intressant program och det är en stor bransch med god chans att få jobb, säger hon om sitt gymnasieval.

Hennes klasskompis Tuva-Lisa Lundström har inte gått sommarskolan, men säger att hon är intresserad av motorer och alltid ”skruvat” med sin pappa.

God bredd

De båda tycker att programmet är bra och menar också att bredden kring yrkesval är god.

– Blir man less på ett jobb så kan man byta till något annat, säger Alva Nilsson.

Elias Sörensen går också årskurs ett på fordonsprogrammet och precis som Alva Nilsson har han gått fordons sommarskola, men säger att han inte valde program utifrån den.

– Sommarskolan var bra, men jag var redan säker på att jag ville gå det här programmet, säger han.

Han tycker också att utbildningen, så långt, håller högklass och har sina yrkesplaner klara: Han vill bli förare på hjullastare.

undefined
Läraren Nils-Gunnar Johansson tycker det är alldeles lysande att programmet har fler elever.
undefined
Alva Nilsson, årskurs ett på fordonsprogrammet gick sommarskolan.
undefined
Almir Sabic är snart redo för arbetslivet. Han går i årskurs tre på fordonsprogrammet och hoppas på att snabbt få jobb.
undefined
Elias Sörensen kollar under motorhuven på en Volvo, modell äldre. Han går årskurs ett och vill jobba som förare på hjullastare efter utbildningen.

Intresset har ökat

I nio år har Nils-Gunnar Johansson varit lärare på fordonsprogrammet. Han säger att man drog igång sommarskolan för att öka intresset för programmet. Då hade antalet elever som söker till fordonsprogrammet sjunkit ett antal år i följd, men nu märks alltså en ökning.

– Vi har sex elever som gått sommarskolan och som nu går programmet och det är alldeles lysande, säger han.

Hittills har man kört sommarskola två gånger, 2017 och 2018 och intresset har varit stort. Det är elever som ska börja nionde klass som erbjuds sommarskola en vecka under sommarlovet.

– Sommaren 2017 så hade vi 50 sökande och 20 fick plats, säger rektor Sara Lundström-Haglind, som också är nöjd med utfallet.

Ny teknik

De båda säger också att yrket som exempelvis bilmekaniker förändrats i takt med ny teknik och att det också kan vara en orsak till att fler elever väljer programmet.

– Den tekniska utvecklingen går jättefort och det här är ett spännande yrke. Det ska bli intressant att se hur många elever som söker det här programmet till hösten, säger Nils-Gunnar Johansson och Sara Lundström-Haglind tillägger:

– Eleverna får en bred utbildning och det kommer alltid att behövas folk som fixar till det som går sönder.

Blir det fler chanser att gå sommarskola?

– Vi ska köra även i sommar och vi tänker ta in runt tjugo elever då också, säger Sara Lundström-Haglind.

Skola och bransch samarbetar – fordonselev: ”Det här ökar chansen att få jobb”MRF:s distriktschef om kontrakten: ”Det här är en jättebra form”Stort intresse för att testa fordonsprogrammet: ”Vi hade 50 sökande till den här veckan”
Antal elever fordonsprogrammet, Anderstorpsgymnasiet

Läsåren 2017/18:

Mekanikerinriktning: 37 elever

Transportinriktning: 48 elever.

Totalt: 85 elever.

Läsåren 2018/2019:

Mekanikerinriktning: 56 elever

Transportinriktning: 48 elever.

Totalt: 104 elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!