”Vi är oroade men det finns en åtgärdsplan”

Färre elever är behöriga till gymnasiet i år än förra läsåret. Jämfört med rikssnittet har behörigheten för Skellefteås del sjunkit med 4,4 procent: ”Vi är oroade men det finns en åtgärdsplan”, säger Jeanette Velander (V), vice ordförande i för- och grundskolenämnden.

Jeanette Velander (V), vice ordförande i för- och grundskolenämnden, Skellefteå kommun.

Jeanette Velander (V), vice ordförande i för- och grundskolenämnden, Skellefteå kommun.

Foto: Arkivbild

SKELLEFTEÅ 2018-12-17 07:00
undefined
Jeanette Velander (V), vice ordförande i för- och grundskolenämnden, Skellefteå kommun.

2017 var 87,1 procent av Skellefteå kommuns elever i nionde klass behöriga till något av gymnasiets yrkesprogram. I år är bedömningen att andelen kommer att sjunka till 82,7 procent.

Det är också stor skillnad mellan könen. I Skellefteå kommun ligger pojkar på 79 procent och flickor på 86 procent. Flickorna ligger jäms med rikssnittet och pojkarna något under.

– Det här är en av de största utmaningarna som grundskolan i Skellefteå har och det här är ett uppdrag som våra tjänstepersoner behöver jobba mer med, säger Jeanette Velander (V).

Åtgärder klubbade

Nyligen har för- och grundskolenämnden klubbat igenom en åtgärdsplan för att öka andelen behöriga elever. Förutom det så pågår det redan åtgärder, som tidigare lyfts fram i det systematiska kvalitetsarbetet. De kommer att fortsätta. En av punkterna där handlar om ett statsbidrag för att utöka antalet anställda inom elevhälsan.

– Men vi vet inte vad vi kommer att få för statsbidrag, med tanke på det politiska läget i Sverige, säger Jeanette Velander (V).

När det gäller åtgärdsplanen så rör en punkt så kallat formativt arbetssätt. Det handlar om att sätta en målbild för elever för att de ska kunna uppnå ett specifikt resultat i något ämne och enligt Jeanette Velander är det till god hjälp för att öka elevernas kunskapsnivå.

– Det är ett sätt att öka elevernas motivation, säger hon.

En annan punkt är digitaliseringen, att använda olika digitala medel för kunskapsinhämtning och där ingår att skriva sig till lärande.

L reserverade sig

Vid nämndsmötet reserverade sig Liberalerna mot beslutet om åtgärdsplan och menar att den bör kompletteras med de kort- och långsiktiga förslag som de presenterat i en rapport. De menar också att nämndens knappa ekonomi är främsta orsaken till sjunkande skolresultat.

– Jag vill också ha mer pengar till vår nämnd, men jag tror inte att det bara handlar om brister på pengar. Ökad segregation och ökad ojämlikhet i skolan är också orsaker till de sjunkande skolresultaten, säger Jeanette Velander (V).

Hur ser du på åtgärdsplanen?

– Jag tror på den, men jag vill även se elever som är trygga och mår bra i skolan och det jobbar vi med hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!