Under Norrlandsturnén lanseras partiets regionalpolitiska program. Men en av mina första frågor handlar om var Partiet Vändpunkt befinner sig på den politiska skalan – till höger eller till vänster.
– Vi vill vara ett oppositionsparti mot övriga partier. Eftersom hela den partipolitiska skalan förskjutits åt höger, så kan vi säga att vi vill vara det gamla mitten och vi kallar oss vänsterliberala, säger Valter Mutt.
Omfördelningspolitik
Han säger också att partiet värnar social rättvisa.
– När det gäller Norr- och Västerbotten anser vi att de bör få behålla resurserna som de bidrar med, till exempel skog och malm, istället för att få bidrag, säger Valter Mutt.
– En stor del av lösningen på det är omfördelning av skatter, tillägger Kent Holmkvist, Bureå, som är styrelseledamot i Vändpunkt.
Och så ska flera andra punkter i deras regionalpolitik som handlar om decentralisering lösas. En är att upprätta statliga servicekontor i alla län, med bland annat polis, arbetsförmedling och försäkringskassa. En annan är att öka driftsstöd till butiker i glesbygd och sedan vill de öka resurserna till mindre skolor.
Riksdagsledamot
– Kommunerna klarar inte det och därför menar vi att staten måste gå in och lösa det, säger Kent Holmkvist.
Valter Mutt som bor i stadsdelen Angered i Göteborg har tidigare suttit i riksdagen i åtta år för ett annat partis räkning. Han har bland annat sysslat med omvärldsanalys. Nu finns han som kandidat till EU-valet för Vändpunkt och säger att han vill ställa högre krav på EU.
Kan du nämna två exempel?
– De länder som gör framsteg för att minska de sociala klyftorna ska få sänkt medlemsavgift och jag anser att EU bör ta större ansvar för att stävja skatteflykt.
Men även om Vändpunkt nu närmast riktar in sig på EU-valet, så är deras huvudmål ett annat.
– Riksdagsvalet 2022, det är vårt största fokus, säger Kent Holmkvist och Valter Mutt tillägger:
– Det håller på att ske en omstöpning i politiken och jag tror absolut att Vändpunkt kommer att växa snabbt fram till nästa riksdagsval.