– Vi måste samordna arbetet mot sexköp i kommunen och jag vet att det förekommer i Skellefteå. Det här är en mycket viktig del av vårt arbete, tillägger han.
Det handlar om en konkret åtgärdsplan där socialkontoret ska vara samordnare. Kommunstyrelsen, socialnämnden och andra aktörer har utarbetat ett förslag. Som grund finns till exempel kartläggningar som gjorts av bland andra länsstyrelsen och visar att prostitution är utbrett i norra Sverige och att det förekommer i olika åldrar.
Flera punkter
Planen har godkänts av kommunstyrelsens arbetsutskott och sammanfattas enligt följande:
X Det råder enighet och beslutsamhet om att prostitution och människohandel inte ska förekomma i Skellefteå kommun.
X Det ska finnas ett samarbete inom kommunen i frågor om sexköp och människohandel, där socialkontoret är samordnare.
X När det gäller prostitution och människohandel ska även regionala aktörer som exempelvis länsstyrelse, landsting, andra kommuner och polisen samt myndigheter som Migrationsverket ingå och utveckla erfarenheter och kunskap.
X För att långsiktigt bekämpa sexhandel ska utbildning och arbete med attitydförändringar ingå.
X I akuta insatser som tillslag mot misstänkt sexhandel utarbetas rutiner med vilka som ska agera, kontaktpersoner, samordning och utvärdering ska ske.
Dessutom bör frågan om att inrätta en mottagning för sexköpare i Skellefteå kommun prövas.
– När det gäller sexhandel så följer också annan brottslighet med och det ska stävjas, säger Kenneth Fahlesson (S) och tillägger:
– Vi har olika uppdrag i det här. Polisens uppgift är att jobba med sexköpare, för det är olagligt. För vår del så ska vi jobba med de utsatta och alla delar är lika viktiga.
Självkritisk
Han är också självkritisk och menar att frågor kring sexköp och människohandel bör prioriteras högre.
– Vi från myndigheternas sida måste visa att vi jobbar ordentligt med frågan och när någon gör en orosanmälan eller annan typ av anmälan så ska vi visa att vi tar det på allvar.