Arbetsmiljöverket överväger att stoppa Skånetrafikens kollektivtrafik om bussbolagen bryter mot förbudet mot på- och avstigning genom framdörrarna. Varje gång framdörrarna inte hålls stängda för passagerarna riskerar de ett vite på 100 000 kronor. Det gäller från och med den 17 april, men kollektivtrafiken i norra Västerbotten påverkas inte av detta beslut.
Beslutet kom efter att Skånetrafiken vägrat hålla framdörren stängd under coronapandemin och det väckte starka reaktioner från många av företagens chaufförer. I Västerbotten är det endast Byberg & Nordin, som kör i Holmsund och Sävar, som fått restriktioner.
– Arbetsmiljöverket fattar ett beslut för varje specifik arbetsgivare och plats och vi agerar på det nu. Vi har där ingen biljettförsäljning ombord och vi har också flyttat validatorerna till den bakre ingången, säger Harriet Söder, vd på Länstrafiken.
Ett beslut om att stänga framdörrarna ligger inte hos bussbolagen.
– Vi fattar inga beslut om att stänga framdörrarna, utan det är Länstrafiken och RKM (Regionala kollektivtrafikmyndigheten) som fattar beslut åt oss, säger Marie Larsson, vd på Skellefteå buss.
Både Länstrafiken och Skellefteå Buss har vidtagit åtgärder för att minska riskerna för sina chaufförer.
– Vi vill att våra chaufförer ska känna sig trygga och vi har därför beställt ett visir till varje chaufför som ska komma till veckan och det ska användas vid ombordstigning, säger Larsson.
– Vi har köpt in ett plexiglasskydd om det skulle vara ett tillräckligt skydd och vi är beredda att sätta in det, säger Söder.
"Finns ingen reglering där just nu"
Länstrafiken, som ansvarar för kusttrafiken i Norr- och Västerbotten, har ännu inte fått några regleringar för de linjerna.
– Det kan komma, men det finns ingen reglering där just nu, säger Söder.
Marie Larsson berättar att Skellefteå Buss har undersökt vad som skulle krävas och hur mycket det skulle kosta att flytta valideringen från framdörrarna längre bak i bussarna.
– Uppskattningsvis skulle det kosta ungefär 16 000 kronor per buss. Vi vill få både resenärer och chaufförer att känna sig trygga och därför vill vi väldigt gärna ha belägg och handledning av experter i den här frågan innan vi agerar. Vissa grupper har svårt att genomföra digitala betalningar och vissa är i behov av chaufförens hjälp för att ta sig på bussen och de använder då framdörrarna.
Vilka åtgärder har ni vidtagit så här långt?
– Vi har spärrat av de främre sätena för att det anses vara en högre smittspridningsrisk om man sitter nära chauffören en längre tid, jämfört med att man passerar vid ombordstigning. Vi har ställt den frågan till Region Västerbotten och det pågår just nu utredningar inom ramen för länstrafiken, säger Larsson.
Kan det bli aktuellt för er att flytta validatorerna?
– Det är svårt för oss att göra en sådan investering om vi inte får belägg om att det är en relevant åtgärd och den informationen har vi inte fått till oss. Vi börjar med att testa visir, det blir lätt att genomföra utan att det drabbar våra resenärer.