Det är i samråd kring den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen som behovet av fler gymnasieplatser beskrivs. Enligt prognosen så kan det handla om ytterligare 400 - 500 elever som kommer att behöva plats framöver.
– De båda gymnasieskolorna är trångbodda redan i dag, säger Felicia Lundmark (S).
En orsak är ombyggnationerna i samband med att Kaplanskolan byggdes om till grundskola, nuvarande Lejonströmsskolan.
Varför fick inte Kaplanskolan finnas kvar, ni måste ju ha sett behovet redan då?
– Peaken är nu och om vi hade behållit Kaplanskolan som gymnasieskola så hade vi haft en mån att växa i, men det hade inte varit kostnadseffektivt, säger Lena Nilsson, stabschef vid gymnasieförvaltningen.
Men ett framtida behov av fler utbildningsplatser beskrivs även inom förskole- och grundskola samt inom vuxenutbildningen. Det som påverkar är företagsetableringar och inflyttning.
Utbyggnad eller nybygge
Exakt hur fler gymnasieplatser ska skapas är inte klubbat, men gymnasienämnden beskriver två scenarion: Antingen utbyggnad på höjden med fler våningar av de båda befintliga gymnasieskolorna, eller nybyggnation av en helt ny gymnasieskola i centrala delarna av Skellefteå.
– När Skellefteå kommun är 80 000 invånare eller fler, så kommer vi att behöva fler gymnasieplatser men vi är inte där än. Det vi ska göra i en översiktsplan är att titta på framtida behov och det gäller alla typer av utbildningsplatser, säger Felicia Lundmark (S).
Maxvärde
I översiktsplanen beskrivs också att både Balder- och Anderstorpsgymnasiet i dag har ett elevantal som ligger nära det beräknade maxvärdet. Och en annan orsak till trångboddheten är det breda utbudet av exempelvis introduktionsprogram, med mindre grupper av elever på de båda skolorna.
Förvaltningschef Anders Bergström understryker att ingenting är beslutat, men säger också att man vill planera för ett ökat behov.
– Vi står inför fantastiska utmaningar i Skellefteå och i ett perspektiv med exempelvis Northvolt, så kommer vi att behöva mer lokaler för skolverksamheterna, men vi vet inte exakt än hur mycket eller när. Det handlar om fler platser, inte hur det ska ske, säger han.