På Linagården är det inne att vara ute

Vid uteplatsen är brasan tänd. Inomhus sitter de boende på Linagården och gör julgrupper av blommor, blad, kottar och annat pynt. Det hörs julmusik och ett bord är lastat med pepparkakor, skumtomtar och clementiner. ”Jodå, nu ska vi gå ut och grilla en korv”, säger Helvi Burman, en av de boende.

Boendechef Ann-Louise Lindgren och Majne Stenberg, som bor på Linagården, hjälps åt med en julgrupp.

Boendechef Ann-Louise Lindgren och Majne Stenberg, som bor på Linagården, hjälps åt med en julgrupp.

Foto: Jeanette Lövgren

SKELLEFTEÅ 2018-12-06 06:15
undefined
Boendechef Ann-Louise Lindgren och Majne Stenberg, som bor på Linagården, hjälps åt med en julgrupp.

Hon är klar med sin julgrupp och går iväg för att ta på jacka, mössa och vantar. Sedan går hon ut till grillplatsen. På ett galler ligger en hel hög med korvskivor och grillmästare för dagen är Peter Wangehall. Ett staket ramar in hela uteplatsen och vid grillen finns sittbänkar med mjuka dynor. Helvi sätter sig ner.

– Här ute brukar jag sopa och kratta, säger hon och tittar sig omkring.

Hon tycker om att vara utomhus och berättar att hon också brukar sköta blommorna kring uteplatsen på sommaren.

Utevistelse naturligt inslag

För de boende på Linagården på Morö Backe i Skellefteå är utevistelse ett naturligt, vardagligt inslag. Boendet ingår i projektet ”Äldres utevistelse i närmiljö”. Själva tanken är att sänka trösklar, både mentala och fysiska och att se möjligheter, istället för problem.

Projektet sträcker sig över tre år och sammanlagt deltar 21 särskilda boenden i Skellefteå kommun. I samband med projektet har vissa förbättringar och förändringar gjorts på boenden. Kultur- och fritidskontoret har även köpt in utomhusgrillar. Att sitta vid en brasa utomhus, höra sprakandet, se lågorna och känna värmen kan vara hög mysfaktor för många, oavsett årstid.

undefined
Helvi Burman och undersköterskan Sara Bergqvist väntar på att Peter Wangehall ska grilla korven.
undefined
Doften av blommor och kvistar ger en förnimmelse av natur, vilket också är värdefullt. Det menar boendechef Ann-Louise Lindgren.
undefined
Helvi Burman sätter julgruppen vid foton på sina nära och kära.

Linagården ligger på markplan och dörren ut mot uteplatsen är alltid öppen. De boende kan själva gå ut och kratta, sopa eller sitta i solen stund – om och när de själva vill.

– Vi har planteringslådor och de boende tycker det är jätteroligt att plocka in det som vi har odlat och så har vi köpt in en hammock, säger undersköterskan Sara Bergqvist.

Och naturligtvis lagar man till det som odlas. För medarbetarna är det också trevligt och värdefullt att odla, vistas ute och att hitta på aktiviteter.

Delar ideér via sociala medier

Instagram har också blivit en del i projektet. Där läggs bilder på aktiviteter upp, som anhöriga kan ta del av. Effekten har också blivit att de boenden som deltar delar ideér med varandra.

Till sommaren är projekttiden slut, men det betyder inte att allt stannar av – tvärtom:

– Det här är ett jättebra koncept och det är klart att vi kommer att fortsätta, säger undersköterskan Sara med övertygelse.

Ann-Louise Lindgren, som är boendechef på Linagården, instämmer:

– Det här är jättebra och det behöver inte vara så mycket eller så stort. För oss är det ganska lätt att vistas utomhus, eftersom vi ligger på markplan. Men vi har också engagerade medarbetare som ser till så att våra äldre kommer ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!