Platsen där tältet satts upp är ute på bostadsområdet Södra Karlgård. Där ska nya lägenheter byggas, som Norran tidigare berättat om. Mattias Henriksson säger att detta är det tredje bygget där vädertältet används och att det kommer att stå där i ungefär ett år – under den tid som byggarbetet pågår.
– Tanken med tältet är att det inte ska regna och snöa in under tiden som bygget pågår, säger han och tillägger:
– Det har varit många åskådare här medan vi har satt upp tältet.
Pumpar in luft
Det var i söndags som väderskyddet, eller övertryckstältet som det handlar om, började monteras. För att tältet ska bära sig själv pumpar man in luft med hjälp av en fläkt som går hela tiden och håller trycket uppe. Syftet är att man då slipper ha en bärande stomme inne i själva tältet.
– Fem hus ska byggas och tältet ska stå över varje hus i monteringsskedet, vilket kommer att ta cirka två månader för varje hus, så tältet kommer att finnas på plats i cirka ett års tid, säger han.
Enligt Mattias Henriksson tål själva duken rätt kraftig vind, mellan 35 till 40 sekundmeter.
Att rigga tältet med allt kringarbete tar ett par dagar i anspråk. Duken ska lyftas på och sedan fäster man betongvikter i kanterna för att hålla duken på plats.
Duk från USA
Platschefen säger också att det finns olika typer av väderskydd men att Grönbo AB konstruerat just den här typen. Tältduken har man köpt från USA.
– Byggprojekt blir mer kostnadseffektiva eftersom byggnationer och monteringar kan pågå obehindrat oavsett väder och vind.
Finns det någon risk att tältet helt plötsligt kan rasa ihop?
– Nej, om man tappar trycket i tältet så tar det ungefär en halvtimme innan tältet har segat ihop.
Snart börjar byggandet på Karlgård