Vid Skellefteå lasarett finns ett team kring patienterna (se artikel intill) samt avdelning för cytostatikabehandling.
Något Jonas Holm själv varit med och drivit igenom. Det som inte görs vid Skellefteå lasarett är strålning. I region nord sker det endast vid Umeå universitetssjukhus.
När det gäller återväxten vid Skellefteå lasarett, säger han:
– Vi är två ordinarie bröstkirurger här och två nya kirurgspecialister som är under utbildning inom bröstcancer och vi försöker se till så att en patient får träffa samma läkare, säger han.
För honom är det bästa med jobbet att arbeta med en grupp patienter där så många blir botade, men han understryker att man ändå aldrig kan ge fribrev.
Vikten av mammografi
Enligt Jonas Holm är det bästa sättet att hitta förändringar i en kvinnas bröst genom mammografi. Han säger också att 80 procent av all bröstcancer lokaliseras genom de undersökningarna, men han understryker ändå att även vården kan missa.
– Egenvården är också oerhört viktig och om man känner en knöl i bröstet så ska man agera direkt. Det är också så att antalet bröstcancerpatienter ökar hela tiden, med 1 till 1,5 procent varje år och det vi har sett, det är att de ökar i länder med hög levnadsstandard.
Vill knäcka koden
Han säger också att bröstcancervården har utvecklats mer än vården vid prostatacancer.
– Jag kan också säga att bröstcancerpatienter är väldigt duktiga på att berätta, att prata om sin sjukdom och de är även väldigt aktiva.
Inom ett par år kommer Jonas Holm att lämna över till andra, när han går i pension. Men innan dess skulle han vilja vara med och lösa en gåta:
– Det har visat sig att ungefär 25 procent av alla kvinnor inte kan, eller har väldigt liten risk att drabbas av bröstcancer. Jag skulle vilja knäcka den koden och sedan överföra resurserna till kvinnor med högre risk för bröstcancer.