Orosanmälningar i Skellefteå blev liggande: Förlegad fax del av problemet

Nu har individ- och familjeomsorgen i Skellefteå utrett vad som gick fel då ett par orosanmälningar om barn blev liggande för länge. Samtidigt har en ny anmälan kommit in – en upprepning av samma miss.

Orosanmälningar blev liggande. Nu ser Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå över rutiner.

Orosanmälningar blev liggande. Nu ser Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå över rutiner.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Skellefteå 2019-02-14 07:00
undefined
Orosanmälningar blev liggande. Nu ser Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå över rutiner.

Det var strax före jul som två orosanmälningar om barn inkom till socialkontoret. Den ena blev liggande i tre dagar, den andra nästan en vecka. Det innebar att den så kallade skyddsbedömningen fördröjdes. En bedömning som helst ska ske redan samma dag.

Skellefteå: Orosanmälningar blev liggande över jul – ”Vi utreder saken nu”

I utredningen skriver man att det i det ena fallet faktiskt hade genomförts en skyddsbedömning direkt, men att den endast gjordes ”i tanken”, det dokumenterades inte i skrift. Orsaken ska ha varit att det rört ett känt och pågående ärende.

Ser över rutiner

En åtgärd som nu planeras är att se över rutinerna för hur inkomna anmälningar hanteras. Verksamheten påminner även om vikten av att dokumentera i skrift.

Vi ska garantera att det blir en enhetlighet i hanteringen, att allt samlas på ett och samma ställe.

Bara ett par dagar efter att utredning blev klar, i början av februari, inträffar dock en ny incident. Ytterligare en orosanmälan som blev liggande utan skyddsbedömning. Denna gång dröjde det två dagar. Här uppges fördröjningen främst bero på en fax, som uppges vara ”förlegad”.

”Ska bli enhetligt”

När en lex Sarah-anmälan har utretts kategoriseras graden av allvar. Skalan går från det minst allvarliga, en avvikelse/fel och brist till ett missförhållande, en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande eller ett allvarligt missförhållande. Där det senaste ska skickas vidare till Inspektionen för vård och omsorg. Anmälningarna ovan ses inte som ”allvarliga” utan som ”missförhållanden”.

Att samma sak händer en gång till – efter utredningen. Hur ser ni på det?

– I det första fallet kunde vi konstatera att en skyddsbedömning hade gjorts, den var bara inte skriftligt dokumenterat. Men vi ska ha ett möte angående detta på fredag, säger Kent Jacobson, enhetschef distrikt väster på individ- och familjeomsorgen.

Hur ska ni undvika att det upprepas?

– Vi kommer att se över rutinerna i flödet när det gäller hur anmälningar kommer in. Vi ska garantera att det blir en enhetlighet i hanteringen, att allt samlas på ett och samma ställe, säger han.

Faxproblematiken rör inte en enskild fax, förklarar han, utan snarare systemet med faxöverföring mellan myndigheter.

– Här pågår ett arbete där alltmer kommunikation ska ske digitalt, men fortfarande använder flera myndigheter främst fax, exempelvis sjukvård och rättsväsende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!