”Många söker hjälp i ett tidigt skede och det är bra”

Antalet orosanmälningar kring barn som far illa har ökat, enligt statistiken. ”Det behöver inte betyda att det är fler barn som är utsatta, utan att fler väljer att göra en orosanmälan”, säger Linda Larsson, avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen, Skellefteå kommun.

Linda Larsson, avdelningschef ifo, Skellefteå kommun.

Linda Larsson, avdelningschef ifo, Skellefteå kommun.

Foto: Karin Israelsson

SKELLEFTEÅ 2019-08-17 08:00
undefined
Linda Larsson, Hanna Wahlberg och Elin Löfroth vid individ- och familjeomsorgen, Skellefteå kommun.

För Skellefteå kommun och antalet inkomna orosanmälningar visar siffrorna följande: Perioden januari till juni 2018 var anmälningarna 1 494. För samma period 2019 har totalt 1 684 anmälningar kommit in. Det handlar både om pojkar och flickor.

– Vi jobbar med både skydd, råd och stöd till barn och deras familjer. Vi möter både familjer som blir anmälda och de som söker stöd på egen hand, säger Linda Larsson.

Hon säger också att det i 60- till 70 procent av anmälningarna som kommer in, inleds en utredning och att merparten av alla ärenden går lösa med olika typer av stöd.

– Det vanligaste är att familjerna det handlar om väljer att jobba vidare med oss för att lösa det som behöver förändras, säger enhetschef Elin Löfroth.

De båda ser gärna att familjerna själva söker stöd och i ett tidigt skede.

Då är det ofta lättare att lösa de bekymmer som finns, säger Linda Larsson och Elin Löfroth instämmer.

undefined
Linda Larsson, avdelningschef ifo, Skellefteå kommun.

– De som är skyldiga att anmäla har också blivit bättre på att berätta för föräldrarna att de har gjort en anmälan och det är bra, säger Hanna Wahlberg som forskar på orosanmälningar.

När det gäller orosanmälningar kring barn så är det viktigt att det går fort.

– Vi har dagjour och det kommer in cirka tio anmälningar per dag till oss. Det första vi gör är en skyddsbedömning och där har vi ett dygn på oss, säger Linda Larsson.

Om det inte är ett akut skede där någon typ av våld misstänks, så är nästa steg ett anmälningsmöte.

– Då talar vi med vårdnadshavare och barnet som det handlar om och informerar om det stöd som finns. Föräldrarna brukar vara ganska oroliga och vi lägger mycket tid på att avdramatisera, säger Linda Larsson.

Om en utredning inleds så ska den genomföras skyndsamt och får inte ta längre än 4 månader. De säger också att det är väldigt vanligt att det handlar om en kris i en familj under en period i livet. Det kan vara psykisk ohälsa, ekonomiska problem eller någon typ av missbruk.

– I åtta av tio familjer så brukar det gå bra, säger Linda Larsson och Elin Löfroth tillägger:

– Jag vill också säga att vi har en stabil medarbetarsituation med hög kompetens och bred erfarenhet och det påverkar också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!