Marie Vaillat, som bor i ett samhälle utanför Lyon i Frankrike, kom till Skellefteå den 1 augusti 2018. Hon deltar i Rotarys internationella utbytesprogram och går samhällsprogrammet på Anderstorpsgymnasiet.
– Det svåraste är svenskan, men läraren översätter åt mig och det här är bra för min språkliga utveckling, säger hon på klockren engelska och ler.
Rotarys internationella program för utbytesstudenter är omfattande. I Sverige handlar det årligen om mellan 60 till 80 gymnasieungdomar som studerar utomlands ett år och lika många utländska utbytesstudenter som kommer till Sverige.
Initiativtagare
Philip Cohen är den som samordnar utbytesprogrammet i Skellefteå. Han säger att ungdomarna under läsåret bor hos olika familjer. De får bland annat fylla i en enkät, intervjuas och kontrolleras via polisens belastningsregister. Allt ska bli så bra som möjligt, är tanken.
– Det är uppemot 20 år sedan vi hade ett sådant här utbyte i Skellefteå och som klubbpresident ville jag vara med och arrangera det, säger Philip Cohen.
Marie läser samma ämnen som sina klasskamrater och säger att stämningen i klassen är god.
– Jag har fått nya vänner men det tog ett tag innan jag hittade min roll i klassen, säger hon och tillägger:
– Här är folk mer öppna än i Frankrike, snälla och välkomnande och det känns som om man är i en enda stor familj.
Klar yrkesplan
Hon säger också att hon inte hade några förutfattade meningar om Sverige innan hon kom hit, men svarar lite svävande på frågan om hon kan tänka sig att stanna. När det gäller yrkesval är hon dock tvärsäker.
– Jag vill jobba med marknadsföring av lyxprodukter, säger hon.
Det finns en sak hon inte gillar med Sverige – mörkret.
– Om jag har en bra dag så kan det vara mysigt, men om jag har en dålig dag så kan det vara tungt, säger hon.