Bakom Rosa Band-kampanjen står Cancerfonden och sedan 2003 har man samlat in mer än 937 miljoner kronor. Pengarna går bland annat till forskning och till att sprida kunskap om cancer.
När det gäller mammografi säger Lena Sandberg, som är ordförande i Skellefteå Bröstcancerförening, att undersökningen sedan 2016 är avgiftsfri i hela landet. En orsak till det var att man ville locka fler kvinnor att gå på mammografiundersökning.
– Jag vill framhålla att det kan bli fler som väljer att gå på undersökningen sedan det blev gratis mammografi. Jag kan också säga att jag är stolt över att vi var bland de första länen som fick mammografi, säger hon.
Fick beskedet för tio år sedan
Lena Sandberg och Susanne Sundberg, som möter upp i lokalen i gamla Teliahuset, är båda engagerade i Skellefteå bröstcancerförening och båda har haft bröstcancer. En annan gemensam nämnare är att de fick beskedet för ungefär tio år sedan.
Sedan dess har de genomgått operation, cytostatikabehandling och strålning – en lång, jobbig och smärtsam kamp som de båda tagit sig igenom.
Deras arbete, tillsammans med övriga styrelseledamöter i föreningen, handlar bland annat om att informera, stötta och att ordna aktiviteter för de lite drygt 230 medlemmarna.
Susanne Sundberg är också stödperson för bröstcancerpatienter, ett uppdrag hon ser som oerhört viktigt.
– Genom det så har jag upptäckt vilken skillnad det är i hur personliga skyddsnätet fungerar för kvinnor med bröstcancer, säger hon.
Kaosartat
Föreningen erbjuder också vattengympa i varmvattenbassäng och träningspass hos Friskis och Svettis, samt kafékvällar där det ibland är föreläsningar av till exempel kontaktsjuksköterskor och andra som arbetar med bröstcancerpatienter.
Hur är det att få ett cancerbesked?
– Det var hemskt, det blir kaos och jag tänkte först: ”Nu är det kört, det här är döden”, säger Susanne och fortsätter:
– Jag började planera för min begravning, vilken musik som skulle spelas och ja, så var det. Men sedan bestämde jag mig för att det skulle bli mitt jobb, jag menar att kämpa mot sjukdomen och att göra allt så rätt som möjligt för att bli frisk. Jag är i grunden lösningsfokuserad och nu är det tio år sedan och jag kan fira att jag lever.
Hon säger också att hon läst flera böcker om bröstcancer för att ta reda på så mycket som möjligt och göra det hon själv kan för att minska risken för att drabbas igen.
Sund livsstil
Både Lena och Susanne menar att träning, måttlighet med alkohol och att undvika rökning är viktigt.
– Även stress påverkar, så det ska man också undvika, säger Lena och Susanne nickar instämmande.
Lena, som själv har arbetat inom vården och i stor utsträckning med cancerpatienter, säger att hon tänkte att det var en del av livet när hon fick sitt bröstcancerbesked.
– Det upptäcktes via mammografi och jag opererade bort en bit av bröstet. För mig var det värsta ovissheten, att inte veta hur det skulle gå.
Men uppdraget som fritidspolitiker inom patientnämnden släppte hon inte – inte ens under behandlingarna, även om hon säger att det var tufft.
Susanne gjorde upptäckten själv – hon kände en knöl i ena bröstet som visade sig vara en cancertumör.
Sedan blev det mammografi och i nästa skede behandlingar.
– Jag minns min första cellgiftsbehandling, det var hemskt. Hela kroppen brann och jag trodde att jag skulle dö, men sedan fick jag medicin mot biverkningarna, säger Susanne.
Hur hanterar ni oron för att cancern ska komma tillbaka?
– När jag har ont någonstans i kroppen så tänker jag: ”cancer”, de tankarna poppar upp, men, ja, så är det och det bästa är nog att försöka leva som vanligt om man orkar, säger Lena.
De är också eniga om att bröstcancer är en familjeangelägenhet och att stödet från familjen är oerhört viktigt.
– Sedan vill vi också trycka på hur viktigt det är att kvinnor undersöker sina egna bröst regelbundet, säger Susanne.
Hur upplever ni att vården kring bröstcancer fungerar i Skellefteå?
– Jättebra, men vi vill kämpa för individanpassad screening och så menar vi att det talas för lite om biverkningarna, vi vill att det ska ingå som en del i läkarutbildningen, säger Lena Sandberg.
Hon förklarar också att det efter fem år, från cancerbeskedet, är primärvården som tar över ansvaret, före det är det kontaktsjuksköterskan som är vägen in om det uppstår nya besvär.
– Här ser jag problem för våra medlemmar och andra som exempelvis att undersökningarna kanske inte alltid är adekvata och att de läkarna kanske inte alltid heller har de rätta glasögonen på sig, säger hon och fortsätter:
–För mig känns det bra att jag får vara med och ge tillbaka något för den goda vård som vi har i Skellefteå och det är att engagera mig i den här föreningen, men vi behöver fler medlemmar.